Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 14:52

«Θέμα ωρών» ο πλήρης έλεγχος της Τρίπολης

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με τους εξεγερμένους ο πλήρης έλεγχος της Τρίπολης, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στο Λίβυο ηγέτη δυνάμεων.

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με τους εξεγερμένους ο πλήρης έλεγχος της Τρίπολης, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στο Λίβυο ηγέτη δυνάμεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ηγέτες των εξεγερμένων, έχουν ήδη καταλάβει περίπου το 80% της πρωτεύουσας, καθώς και το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, όπως και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπός τους στην Τρίπολη, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται μόλις μισό χιλιόμετρο από το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι, στη συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία, εξέφρασε το μεσημέρι την εκτίμηση ότι οι εξεγερμένοι θα θέσουν τη λιβυκή πρωτεύουσα υπό τον πλήρη έλεγχό τους σε 15 ώρες.

«Η εποχή του Καντάφι τελείωσε», τόνισε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντουλ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στη Βεγγάζη.

Σημείωσε πάντως ότι οι συμπατριώτες του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά τους δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα, καθώς οι Λιβυοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν «προκλήσεις και ευθύνες».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινούνται στην πρωτεύουσα της Λιβύης προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία.

Νωρίτερα, αξιωματούχος των εξεγερμένων στην Τρίπολη δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης και το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις μαίνονται γύρω από την κατοικία του. Πηγές ανταρτών που επικαλείται το αλ Τζαζίρα, αναφέρουν ότι τανκς εξήλθαν του συγκροτήματος του Καντάφι και βομβαρδίζουν περιοχή της πόλης.

Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα, ο 69χρονος ηγέτης κάλεσε πάντως τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν τους αντάρτες «αρουραίους», όπως είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο ίδιος παραμένει στην πόλη και θα βρίσκεται κοντά στους Λίβυους «μέχρι τέλους».

Στην Τρίπολη κατευθύνονται αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου

Καθ’ οδόν προς την Τρίπολη βρίσκονται, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή των αντικαθεστωτικών, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων.

«Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι την τελευταία φορά που είχε επικοινωνία μαζί τους βρίσκονταν στην Μπιρ Γάναμ, 100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Το πρωί άλλωστε ο Λίβυος επιτετραμμένος, ο οποίος ηγείται της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας στη βρετανική πρωτεύουσα, δήλωσε από το Λονδίνο ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης θα μεταφερθεί σύντομα από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη και θα ορίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τον συνταγματάρχη Καντάφι, αν και όπως είπε, θεωρεί ότι «βρίσκεται ακόμα στη Λιβύη».

Διαμήνυσε πάντως οι δυνάμεις των εξεγερμένων «θα σηκώσουν κάθε πέτρα για να τον βρουν, να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν», ενώ επιβεβαίωσε τη σύλληψη δυο γιων του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ και του Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν ακόμα θύλακοι αντίστασης», αλλά οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν τώρα το 95% της Τρίπολης.

Και οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο Καντάφι βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Αμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Καντάφι. Ανέφερε ακόμη πως δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία των εξεγερμένων και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, έναν από τους γιους του Καντάφι ο οποίος έχει ανακοινωθεί πως συνελήφθη και κρατείται από τους μαχητών των εξεγερμένων. Αξιωματούχος του ΔΠΔ είχε δηλώνει νωρίτερα ότι εξελίσσονται συνομιλίες με τους εξεγερμένους για την μεταφορά του Σάιφ αλ Ισλάμ σε αυτό.

Εκτός από τον Σαϊφ αλ Ισλάμ και τον Μοχάμεντ, στα χέρια των αντικαθεστών βρίσκεται σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια και ο γιος του Καντάφι Σαάντι. Πάντως, το βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Καντάφι διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς. Λίγο αργότερα μετέδωσε πως βρέθηκαν δύο σοροί, που θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Αλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας.

Παρέμβαση Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών.

Παράλληλα, κάλεσε τους πιστούς στο καθεστώς Καντάφι να σταματήσουν να μάχονται και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Πρόσθεσε ακόμη πως όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του γιου του Σαΐφ Αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος. Οι εξεγερμένοι άφησαν να εννοηθεί πως μπορεί να μην παραδώσουν στο Διεθνές Δικαστήριο τους δύο γιους του Καντάφι, τους οποίους έχουν συλλάβει, αλλά να τους δικάσουν στη Λιβύη.

Ομπάμα: Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του

Σε νέα δηλώσή του το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι «φτάνει στο τέλος της», καλώντας το Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει «ότι εγκαταλείπει την εξουσία».

«Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της» ανέφερε χαρακτηριστικά από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει διακοπές.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα είναι φίλος και εταίρος της Λιβύης, όμως ζήτησε από τους εξεγερμένους να μην αναζητήσουν τη δικαιοσύνη μέσω αντιποίνων κατά των ανθρώπων του καθεστώτος.

Εξάλλου, νωρίτερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Τρίπολη σύντομα θα «ανήκει» στους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να παραμείνει ευρείας υποστήριξης της λιβυκής κοινωνίας σε κάθε γωνιά της χώρας και να σχεδιάζει το μέλλον της μετά - Καντάφι Λιβύης. Οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες».

Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά την αντίθεσή του στην ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αποχώρηση Καντάφι «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» ζητεί η ΕΕ

Κάλεσμα στο Μουαμάρ Καντάφι να παραδοθεί «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, Μάικλ Μαν, είναι ήδη σε εξέλιξη σχεδιασμός για τη μετά Καντάφι εποχή στη Λιβύη.

«Φαίνεται πως είμαστε μάρτυρες των τελευταίων στιγμών του καθεστώτος Καντάφι και τον καλούμε να παραδοθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστον, Μάικλ Μαν.

Επιπλέον, η ΕΕ προτρέπει τους εξεγερμένους να δράσουν με υπευθυνότητα, προστατεύοντας τους αμάχους καθώς προελαύνουν στην Τρίπολη.

Βρετανία: Να φύγει τώρα ο Καντάφι

«Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά», δήλωσαν πηγές του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ προτρέπουν τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα «τώρα», προκειμένου να σταματήσει κάθε περαιτέρω ταλαιπωρία για τον λυβικό λαό.

Επιπλέον, η Βρετανία κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να μην προχωρήσει σε αντίποινα, καθώς επιθυμεί να μην επαναληφθεί το χάος και η αιματοχυσία που σημειώθηκε στο Ιράκ το 2003 μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις σύντομες διακοπές του στη νοτιοδυτική Αγγλία και προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας.

«Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση της δημόσιας τάξης, να φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν τρόφιμα και νερό, αλλά και ηλεκτροδότηση», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλιστερ Μπερτ στο BBC.

Σουηδία: Ανησυχία για τη συνέχεια

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, αλλά υπογράμμισε πως ανησυχεί για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχει ελπίδα, αλλά πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να εξελιχθούν άσχημα τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαιρέτισε τα νέα από την Τρίπολη και σημείωσε ότι «η κλίκα του Καντάφι αποσυντίθεται γρήγορα».

Ιταλία: Ο Καντάφι πρέπει να παραδοθεί και να δικαστεί

«Ο Καντάφι πρέπει να παραδοθεί για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο λουτρό αίματος στην λιβυκή πρωτεύουσα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στον τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.

Είπε ακόμα πως δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις για πιθανή εξορία του Καντάφι και πως πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τέλος, υπογράμμισε πως η σύλληψη των δύο γιων του Καντάφι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Κίνα: Σεβόμαστε την επιλογή του λαού της Λιβύης

«Η Κίνα σέβεται την επιλογή του λιβυκού λαού και ελπίζει σε μία γρήγορη αποκατάσταση της σταθερότητας στην Λιβύη», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυστραλία: Κάλεσμα στον Καντάφι να παραδοθεί

Κάλεσμα στο Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία απηύθυνε σήμερα και η Αυστραλία, με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ να τονίζει ότι ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οπως ανέφερε, είναι φανερό ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είναι ένα βήμα πριν θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Λιβύη. «Η Αυστραλία ως έθνος θα συνεχίσει να στηρίζει τους Λίβυους πολίτες στο "ταξίδι" τους προς την ειρήνη και τη δημοκρατία», τόνισε.

Το Κάιρο αναγνωρίζει την κυβέρνηση των εξεγερμένων

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος προχώρησε σήμερα στην αναγνώριση της πολιτικής οντότητας των εξεγερμένων (Μεταβατικό Συμβούλιο) ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, όπως δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ.

Ν. Αφρική: Δεν θα αναγνωρίσουμε κυβέρνηση εξεγερμένων

Τη δεδομένη στιγμή, εάν ο Καντάφι ανατραπεί η Νότιος Αφρική δεν θα αναγνωρίσει κυβέρνηση εξεγερμένων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας, Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε.

Οπως είπε, η χώρα της δεν θα διευκολύνει την έξοδο του Καντάφι. Οι ίδιοι οι Λίβυοι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

Τέλος, η ΥΠΕΞ ανεφέρε πως γνωρίζει ότι -σε περίπτωση ανατροπής του, ο Καντάφι δεν θα ζητήσει άσυλο στη Νότιο Αφρική και διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν τη χώρα του να στέλνει αεροπλάνο στη Λιβύη για τη διαφυγή του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο