Αθλητικά
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 09:31

Π. Γερουλάνος: Θέμα Super League αν θα αρχίσει το Πρωτάθλημα

Το εάν και το πώς θα αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι θέμα της Super League και θέμα της ΕΠΟ με ποιες ομάδες θα ξεκινήσει, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος για την επόμενη μέρα της απόφασης της ΕΕΑ για Καβάλα και Ολυμπιακό Βόλου.

Το εάν και το πώς θα αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι θέμα της Super League και θέμα της ΕΠΟ με ποιες ομάδες θα ξεκινήσει, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως είπε, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν αποφάσισε να υποβιβάσει ομάδες, είναι όμως υποχρεωμένη να δει αν πληρούν κάποια κριτήρια. «Ήταν μία φυσική απόφαση», σχολίασε για τον υποβιβασμό των ΠΑΕ Καβάλα και Ολυμπιακού Βόλου στη Δ' Εθνική http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2041162 .

«Σκοπός μας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, «δεν είναι να σκοτώσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά να το εξυγιάνουμε» και διαβεβαίωσε πως αν υπάρξουν νέα στοιχεία και για άλλες ομάδες εν μέσω του πρωταθλήματος, τότε και εκείνες θα αποβληθούν από τη Super League.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή για τις ποινές που είχε επιβάλει αρχικά στις δύο ομάδες η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (είχε πει πως «δεν ήταν σκάνδαλο»), ο υπουργός ήταν σαφής: «Απλώς εξέφρασε τις δικές του απόψεις, καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες».

Τη θέση ότι την αρμοδιότητα για την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος έχουν Super League και ΕΠΟ διατύπωσε και ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος μιλώντας στον Sentra FM απέρριψε τα περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στην απόφαση για την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου.

«Δεν είναι και κάτι τραγικό να μην ξεκινήσει άμεσα το πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό που θέλει είναι να δει ένα καθαρό ποδόσφαιρο», παρατήρησε ο κ. Νικητιάδης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αρμόδια όργανα θα εξετάσουν την κατάσταση και θα πράξουν ανάλογα.

Όπως επανέλαβε, βούληση της Πολιτείας είναι να προχωρήσει σε εξυγίανση και εκκαθάριση του ποδοσφαίρου. «Αυτό», τόνισε, «σημαίνει ότι όλα τα όργανα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί παρέμβαση στην ΕΕΑ. Αν στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν λειτούργησαν τα αρμόδια όργανα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τότε κακώς. Εγώ πιστεύω ότι τώρα λειτούργησαν με απόλυτη ανεξαρτησία, εξέτασαν όλα τα έγγραφα που τους προσκόμισαν και από ό,τι πληροφορήθηκα όχι χωρίς κόπο. Δηλαδή βασάνισαν την υπόθεση. Επιτέλους η πολιτεία κινείται, έθεσε τα συντεταγμένα όργανα στο καθήκον τους για να λειτουργήσουν», υποστήριξε ο υφυπουργός.

Καταστροφές και συλλήψεις στο Βόλο

Εν τω μεταξύ ηρεμία επικρατεί σήμερα στην πόλη του Βόλου όπου χθες σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕΑ.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 10 συλλήψεις και 17 προσαγωγές υπόπτων. Στο νοσοκομείο του Βόλου μεταφέρθηκαν οκτώ άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες, τέσσερα παιδιά κι ένα βρέφος.

Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και άλλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Βόλου. Περισσότεροι από 350 κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης έχουν καταστραφεί, ενώ ακόμα και σήμερα είναι αισθητή η οσμή των χημικών. Από νωρίς το πρωί συνεργεία του δήμου Βόλου, με τη βοήθεια υδροφόρων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, άρχισαν το έργο του καθαρισμού των κεντρικών οδών της πόλης.

Καβάλα: Παράνομη η απόφαση

Παράνομη χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕΑ ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Καβάλα, Χρήστος Στάθης, που προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς θα προσφύγουμε πλέον στο Συμβούλιο Επικρατείας και θα κάνουμε αίτηση ακύρωσης και αναστολής μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης για παράβαση του νόμου», δήλωσε ο κ. Στάθης στο gazzetta.gr και πρόσθεσε: «Βέβαια, ακόμα περιμένουμε την απόφαση από τη ΓΓΑ, ώστε να δούμε την αιτία αυτής της εξέλιξης. Εμείς επιθυμούμε την ανατροπή αυτής της απόφασης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει πρώτα να έρθει στα χέρια μας η απόφαση αυτή καθεαυτή».

«Δεν μπορώ να καταλάβω», τόνισε, «τους λόγους που επιφέρουν αυτή την εξέλιξη και οδηγούν την Καβάλα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, αλλά με την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας αρχίζουν οι κινήσεις μας με σκοπό την δικαίωση της ομάδας».

«Θεωρώ πως αυτή η απόφαση είναι παράνομη, μια και δεν μπορεί να προκύψει από κάπου και ευελπιστώ ότι θα δικαιωθούμε. Υπηρετώ τη δικαιοσύνη από νεαρή ηλικία και δεν θα ήταν δυνατό να μην έχω εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί όμως τελικά, αλλά πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε», εκτίμησε ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Καβάλα.

ΚΚΕ: Το ποδόσφαιρο της διαφθοράς δεν εξυγιαίνεται

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ως κάθαρση τις παρεμβάσεις της και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον άγριο πόλεμο ανάμεσα σε επιχειρηματικά κυκλώματα για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου της σήψης και της διαφθοράς», σχολίασε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι φίλαθλοι που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το ποδόσφαιρο του κέρδους, δηλαδή της διαφθοράς, δεν εξυγιαίνεται», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζοντας την ανάγκη για «ριζικές αλλαγές, ανατροπή απ' τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή».

ΣΥΝ: Η κάθαρση μετατράπηκε σε παιχνίδι εξουσίας

Η υπόθεση της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί από την κυβέρνηση σε ένα παιχνίδι εξουσίας και σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να σκεπαστούν τα άλλα προβλήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ.

Όπως επισημαίνει ο Συνασπισμός, η σημερινή εικόνα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και της συναναστροφής και των ιδιότυπων σχέσεών τους με τους παράγοντες των ισχυρότερων ΠΑΕ.

«Η κάθαρση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε μια - δυο ομάδες, αλλά πρέπει να προσανατολιστεί προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις μεγαλύτερες ΠΑΕ. Η έρευνα για τα στημένα πρέπει να επεκταθεί στα πιο ηχηρά ονόματα της ποδοσφαιρικής πολιτικο-οικονομικής πιάτσας, χωρίς εκπτώσεις», υπογραμμίζει ο ΣΥΝ και ζητεί να επεκταθεί η έρευνα στις σχέσεις των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ με τις εταιρείες στοιχηματισμού και τους μάνατζερ.

Όπως εξάλλου επισημαίνεται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τις ΠΑΕ από μόνη της δεν αρκεί και πρέπει να είναι μόνιμη και όχι υπό αίρεση. Πρέπει, τονίζεται, να αφαιρεθούν όλοι οι αγώνες, όλων των ελληνικών αθλημάτων από το στοίχημα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΟΠΑΠ και να επανέλθει σε δημόσιο - κοινωνικό έλεγχο.

ΔΗΜΑΡ: Αφετηρία κάθαρσης η τιμωρία των δύο ΠΑΕ

Η τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία της κάθαρσης του ποδοσφαίρου και όχι μια ενέργεια εκτόνωσης του κοινού αισθήματος σε «εύκολους στόχους», σημείωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, «ο φίλαθλος κόσμος της χώρας και πάνω από όλα όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, στηρίζουν κάθε ενέργεια και απόφαση που οδηγεί στην ανατροπή του σάπιου συστήματος που κυριάρχησε για χρόνια σε όλες τις κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου».