Κόσμος
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 17:57

Αμνηστία σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι υπόσχονται οι αντικαθεστωτικοί

Αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον Λίβυο συνταγματάρχη ανακοίνωσε ότι θα δώσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης. Απαγωγή τεσσέρων Ιταλών δημοσιογράφων.

Αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον Λίβυο συνταγματάρχη ανακοίνωσε ότι θα δώσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι το καθεστώς του Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί «ζωντανός ή νεκρός». Η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ένας επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.

Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι πιστοί στον Λίβυο ηγέτη στρατιώτες συνεχίζουν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, απ' όπου ο Μουάμαρ Καντάφι διοικούσε τη Λιβύη και το οποίο έπεσε την Τρίτη στα χέρια των ανταρτών.

Επισήμανε πάντως πως οι νομιμόφρονες «θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν έχει συλληφθεί».

Νωρίτερα, διά στόματος του εκπροσώπου Ντέιβ Λάπαν, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι, Αμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, που αποστάτησε προ ημερών δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι ο συνταγματάρχης πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όταν το NATO τερματίσει την αεροπορική του εκστρατεία.

«Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις διότι νομίζει πως μπορεί να εξαφανιστεί στη Λιβύη και, όταν το NATO αποχωρήσει, πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του», σχολίασε.

Ηττα του καθεστώτος παραδέχθηκε ο Λίβυος ΥΠΕΞ

Πάντως, παρά το ότι ο Καντάφι υποσχέθηκε νωρίτερα μάχη μέχρις εσχάτων, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε πως ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα έχει ουσιαστικά τελειώσει. «Αν είχα τη δικαιοδοσία, θα έλεγα στους πιστούς του καθεστώτος να παραδώσουν τα όπλα» πρόσθεσε.

Πίστη στους εξεγερμένους δήλωσε ο νούμερο 2 των υπηρεσιών πληροφοριών

Παράλληλα, ο δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης δήλωσε πίστη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αραμπίγια.

«Θέτω εαυτόν στην υπηρεσία του έθνους και καλώ τους στρατηγούς και τους στρατιώτες που είναι τα παιδιά της Λιβύης να προσχωρήσουν στην επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο στρατηγός Χαλίφα Μοχάμεντ Άλι σε συνέντευξή του στο Αραμπίγια.

Την ίδια ώρα, το βράδυ έγινε γνωστό πως τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Λιβύη. Από τους τέσσερις δημοσιογράφους, οι δύο είναι απεσταλμένοι της εφημερίδας Corriere della Sera, ο τρίτος γράφει για την εφημερίδα La Stampa και ο τέταρτος είναι ανταποκριτής της καθολικής εφημερίδας Avvenire.

Σαρκοζί: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν

Σε παρέμβασή του ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα σταματήσουν όταν ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του «δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για το λιβυκό λαό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι ότι ο συριακός λαός έχει και «εκείνος δικαίωμα στη δημοκρατία»: «Οι Σύροι έχουν επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία και δεν είναι καταδικασμένοι να υφίστανται την καταστολή από ένα καθεστώς που δεν καταλαβαίνει ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα». Πάντως, απέρριψε την προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία παρόμοιας με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη.

Στο πεδίο των μαχών, νμετά την ευφορία της κατάληψης του κτιριακού συγκροτήματος του αρχηγείου του Μουάμαρ Καντάφι, οι Λίβυοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι η μάχη για την Τρίπολη θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος.

Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ασφάλεια παραμένει ακόμη πολύ ανεπαρκής, για να μπορέσει η ζωή να ξαναρχίσει τον κανονικό της ρυθμό. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται αμάζευτα στους δρόμους.

Ενώ χούφτες ανταρτών ήρθαν για να συλλέξουν από τα κατεστραμμένα τσιμέντα και τα στραβωμένα σίδερα -απομεινάρια του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια- τιμαλφή ή ενθύμια, το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε προς την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου περίπου 35 ξένοι δημοσιογράφοι είχαν παγιδευτεί από τις μάχες και τους ένοπλους φρουρούς οπαδούς του Καντάφι. Τελικά αποχώρησαν από το ξενοδοχείο τη συνοδεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Μέσα στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο, τα τρόφιμα και το νερό είχαν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν εκεί.

Οι προμήθειες επίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο σε νοσοκομεία και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. δολ. από την Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διανείμει στην Τρίπολη και σε άλλες παράκτιες πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Κομισιόν, αρχικά έμφαση θα δοθεί στο να παραδοθούν στα νοσοκομεία εφόδια, αφού αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες «ενός πιθανώς μεγάλου αριθμού τραυματιών πολέμου και τις άμεσες κατεπείγουσες ανάγκες του γενικού πληθυσμού».

Μια ακόμα προτεραιότητα θα είναι η προστασία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην αποναρκοθέτηση και την αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των αμάχων.

Τη Δευτέρα, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Τρίπολη είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη «πολύ ανησυχητική», καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα εφόδια είναι «ελάχιστα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο