Κόσμος
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 09:47

Επιφυλακτική η Ουάσινγκτον στην απόφαση του Ιράκ

Με επιφυλακτικότητα και έντονο σκεπτικισμό αντιμετώπισε η Ουάσινγκτον την απόφαση της Βαγδάτης, να δεχτεί και μάλιστα χωρίς όρους, την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Ο Νταν Μπάρτλετ, επικεφαλής της υπηρεσίας Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε την επιστολή «κίνηση τακτικής», η οποία αποσκοπεί στο να δώσει ψεύτικες ελπίδες για τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν.

«Εχουμε καταστήσει σαφές, πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν. Συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να καθορίσουμε τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε τον σκοπό μας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε : «Δυστυχώς, η εμπειρία μίας δεκαετίας και πλέον, μας αποδεικνύει πως θα πρέπει να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη στα λόγια και στις πράξεις του».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακ Λέλαν, υποστήριξε, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει με ψήφισμά του να ταχθεί υπέρ του αφοπλισμού του Ιράκ παρά την πρόταση επιστροφής των επιθεωρητών.

«Μιά νέα, αποτελεσματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ασχολείται ουσιαστικά με την απειλή που παρουσιάζει ο Σαντάμ Χουσϊν», είναι ακόμη αναγκαία, παρά την πρόταση του Ιράκ, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η νέα εξέλιξη αποτελεί «μία τακτική κίνηση από μέρους του Ιράκ με την ελπίδα να αποφύγει μία ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως τέτοια, πρόκειται για μία τακτική που μέλλει να αποτύχει».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε, ότι, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ παρέδωσε μιά επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Στην επιστολή η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές στην απόφαση αυτή, συνέβαλε κατά πολύ η ομιλία του Κόφι Αναν την περασμένη εβδομάδα στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ο γενικός γραμματέας είχε δηλώσει ότι η επιστροφή των επιθεωρητών θα έθετε τη βάση για την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ.

Ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι οι τις ιρακινές αρχές του διαβίβασαν την απόφασή τους να δεχτούν την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων. Επιπλέον, οι ιρακινές αρχές δηλώνουν έτοιμες για την έναρξη άμεσων συνομιλιών επί των πρακτικών διευθετήσεων για την επιστροφή των επιθεωρητών στη χώρα τους.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμενόταν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα είχε την μορφή τελεσιγράφου προς τη Βαγδάτη.

Την ευαρέσκειά του για την απόφαση του Ιράκ να δεχθεί πάλι τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ. «Χάρις στις κοινές μας προσπάθειες, κατορθώσαμε να αποφύγουμε την απειλή ενός πολέμου και επανερχόμεθα στα πολιτικά μέσα για την επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ», τόνισε ο Ιβανώφ και πρόσθεσε ότι «το κύριο ζήτημα είναι να ξαναπιάσουν δουλειά οι επιθεωρητές του ΟΗΕ».