Πολιτιστικά
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 12:10

«Φιλμ στο χέρι» για το σινεμά και την πόλη που ζούμε

Κινηματογραφικό εργαστήριο για επαγγελματίες κινηματογραφιστές και προβολές των φιλμ που θα γυριστούν κατά τη διάρκεια του, συνθέτουν το «Hand over Cinema Athens 2011» που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Κινηματογραφικό εργαστήριο για επαγγελματίες κινηματογραφιστές και προβολές των φιλμ που θα γυριστούν κατά τη διάρκεια του, συνθέτουν το «Hand over Cinema Athens 2011» που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Μια ομάδα σινεφίλ, Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών κινηματογραφιστών, εικαστικών, σπουδαστών, αλλά και ερασιτεχνών, συγκεντρώνεται για 7 μέρες στην Αθήνα, παίρνει στα χέρια της κάμερες και σελουλόιντ και γυρίζει φιλμάκια (super 8 και 16mm) για την ελληνική πρωτεύουσα.

Όλοι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εμφανίζουν το φιλμ να το μοντάρουν και να το προβάλουν οι ίδιοι. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητα εξοικειωμένοι με το σελουλόιντ, με την εργαστηριακή δουλειά της εμφάνισης του φιλμ, του μοντάζ, της προβολής. Θα προσεγγίσουν το υλικό «φιλμ» και την τέχνη του «κάνω μόνος μου» ταινία, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Θα διδάξουν από το LabA οι Γιάννης Γιάξας, μηχανικός,κινηματογραφιστής, η Μαρία Κουρκούτα, κινηματογραφίστρια, φοιτήτρια phd (θεωρία του κινηματογράφου), ο Βασίλης Μπούρικας, κινηματογραφιστής, επιμελητής κινηματογραφικών προγραμμάτων. Από LaborBerlin οι Michel Balague, κινηματογραφιστής, Clara Bausch, εικαστικός, κινηματογραφίστρια, Guillaume Cailleau, εικαστικός, κινηματογραφιστής, Philip Widmann, εικαστικός, κινηματογραφιστής.

Δημόσιες προβολές και συζητήσεις

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Τα μέλη του LaborBerlin και της LabA παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με επιλεγμένα παραδείγματα από τις «hand made» ταινίες τους των τελευταίων χρόνων.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

Θα παρουσιαστούν οι ταινίες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του workshop, παρουσία των δημιουργών τους.

Το φεστιβάλ αποτελεί μια συμπαραγωγή του Goethe-Institut Athen και της κινηματογραφικής κολεκτίβας LabA (LaborAthen) σε συνεργασία με την κινηματογραφική κολεκτίβα LaborBerlin. Η επιμέλεια είναι του Βασίλη Μπούρικα, κινηματογραφιστή, επιμελητή κινηματογραφικών προγραμμάτων, συνιδρυτή της LabA.

Πληροφορίες

LabA, Λ. Αλεξάνδρας 9, 2ος όροφος

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα