Πολιτική
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 13:21

Παραινέσεις για εθνική συνεννόηση μετά την «πρεμιέρα» συναίνεσης

Τη σημασία της συναίνεσης που επιτεύχθηκε χθες στον κλάδο της παιδείας υπογραμμίζουν σήμερα ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, σημειώνοντας πως η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίο να διευρυνθεί. ΝΔ: «Ναι» σε ό,τι είναι καλό για τη χώρα.

Τη σημασία της συναίνεσης που επιτεύχθηκε χθες στον κλάδο της παιδείας υπογραμμίζουν σήμερα ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, σημειώνοντας πως η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίο να διευρυνθεί.

«Λέμε ναι σε ό,τι είναι καλό για την χώρα», δήλωσε σήμερα στον τ/σ Mega ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και συμπλήρωσε ότι το κόμμα επέμεινε μέχρι τέλους στις αρχικές του θέσεις. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση τις δέχθηκε, δεν είχαμε λόγο να μην συμφωνήσουμε επί της αρχής στο νομοσχέδιο», εξήγησε.

Απαρχή για συναίνεση και σε άλλα θέματα, θεωρεί την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο τομεάρχης της ΝΔ Aρης Σπηλιωτόπουλος.

«Το ότι επιτεύχθηκε, για πρώτη φορά, συναίνεση και μάλιστα στο σημαντικότερο ζήτημα, στο ζήτημα της παιδείας, κατά τη δική μου εκτίμηση θα πρέπει να είναι η απαρχή δημιουργίας μιας ευρύτερης κουλτούρας, της κουλτούρας του διαλόγου και της κουλτούρας της συναίνεσης», σημείωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Να επιδιώκουμε, δηλαδή, στα μείζονα και στα σημαντικά, να βρίσκουμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και να μην στεκόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση δημιουργίας οικουμενικής αντίληψης κυβέρνησης. Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από ευρεία πλειοψηφία, παρατήρησε ότι «το ίδιο πρέπει να συμβεί για όλα τα θέματα που τραβούν πίσω την Ελλάδα».

«Όταν φτάνουμε στο μη παρέκει, όταν πια δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τότε όλοι καταλαβαίνουν πως υπάρχει πάντα ένα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης … Πρέπει να καταλάβουν τα δύο κατεστημένα κόμματα πως είναι πια η στιγμή να τραβήξουμε οριστικά μια γραμμή με το χθες και να κοιτάξουμε το αύριο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. η οικουμενική κυβέρνηση θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε πως το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχουμε μια εθνική συνεννόηση τώρα.

«Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να έχει συνέχεια», παρατηρεί η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή την επίτευξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης για την Παιδεία, αφήνοντας πάντως αιχμές κατά της ΝΔ για την αλλαγή στάσης της «την τελευταία στιγμή».

«Για τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και για άλλα κόμματα, οι αλλαγές στα ΑΕΙ ήταν στρατηγική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή», σημειώνει ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Γ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας πως «άλλες πολιτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν για λόγους τακτικής να προσχωρήσουν, την τελευταία στιγμή, στο ρεαλισμό και την κοινή λογική».

«Όπως και να έχει, η υπερψήφιση από τέσσερα κόμματα του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και σπουδαία παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Ως «προπομπό» συγκυβέρνησης «βλέπει» η Αριστερά τη συναίνεση

Για «ψευτοπαζάρι κυβέρνησης - ΝΔ, που στήθηκε εντός και εκτός Βουλής, με τη βοήθεια των κομμάτων του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη» κάνει λόγο το ΚΚΕ και εκτιμά ότι «προωθείται η προετοιμασία κλίματος για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενων…»

«Είναι αισχρή και υποκριτική η θέση των κομμάτων του συστήματος ότι συναινούν σε ένα νόμο που θα αντιμετωπίσει τη σαπίλα στα πανεπιστήμια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως «με τη νέα αναδιάρθρωση τη νομιμοποιούν, την καθαγιάζουν και κηρύσσουν παράνομο στα πανεπιστήμια ό,τι αντιστρατεύεται ή δεν υπηρετεί την κερδοφορία, την κυριαρχία και εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων».

«Η συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια συνιστά την ανασύνταξη των δυνάμεων του μνημονίου σε νέα βάση και αποτελεί προπομπό για τη διαμόρφωση μιας μελλοντικής φανερής ή μη συγκυβέρνησης μεταξύ των δύο κομμάτων, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν πιο απρόσκοπτα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις», παρατηρεί από την πλευρά του ο Συνασπισμός.

«Η από κοινού ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία αποτελεί τη λογική κατάληξη της επί της ουσίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό και τις αντιδραστικές αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας», συμπληρώνει.