Ελάχιστες εταιρείες είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα πρόσωπο όσο η Apple με τον Στιβ Τζομπς. Φαίνεται πως οι επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη δυναμική της εταιρείας που έχει δημιουργήσει ο Τζομπς.
Του Ρόμπερτ Σάιραν
Ελάχιστες εταιρείες είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα πρόσωπο, όσο η Apple με τον Στιβ Τζομπς. Εκτός του ότι αποτελεί έναν από τους ιδρυτές της, ο Στιβ Τζομπς τράβηξε την εταιρεία από το χείλος της χρεοκοπίας και την οδήγησε στην πρώτη θέση των εταιρειών παγκοσμίως, βάσει αξίας. Η είδηση της παραίτησής του από τη διοίκηση της εταιρείας αποτελεί μεγάλο πλήγμα, έστω και αν η αποχώρησή του ήταν αναπόφευκτη και αναμενόμενη. Φαίνεται πως οι επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη δυναμική της εταιρείας που έχει δημιουργήσει ο Τζομπς.
Η Apple μπορεί ακόμη να στηρίζεται στον Τζομπς και τον μυστηριώδη τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα γούστα των καταναλωτών και στις δαιμόνιες τακτικές προώθησης που εφαρμόζει. Ο απερχόμενος CEO αποτελεί εκλεγμένο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και λογικά θα συνεχίζει να προσφέρει την καθοδήγηση και τις συμβουλές του στην εταιρεία όσο του το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. Είναι εύλογο, όμως, να περιμένει κανείς επιδείνωση της υγείας του λόγω της ασθένειάς του που ανακοινώθηκε πριν από επτά χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο αντικαταστάτης του, Τιμ Κουκ, όχι απλώς είναι ικανός αλλά έχει επανειλημμένως κάτσει στη θέση του CEO χωρίς να δείξει κάποια αδυναμία.
Μπορεί ο Κουκ να μην έχει την ικανότητα του Τζομπς να «παντρεύει» το design με την τεχνολογία ή να εμπνέει τους μηχανικούς σε απίστευτο βαθμό. Κανείς δεν την έχει. Το γεγονός, όμως, ότι ο ίδιος ο Τζομπς τον υπέδειξε ως διάδοχό του προσδίδει κάποια αίγλη στο πρόσωπό του. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Κουκ έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες πωλήσεις της Apple σήμερα ξεπερνούν τον ετήσιο τζίρο που έκανε πριν λίγα χρόνια, τα έσοδά της εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό τουλάχιστον 80% ετησίως.
Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους επενδυτές να διαχωρίσουν τον Τζομπς από την Apple. Παρά τη ραγδαία επέκτασή της σε επίπεδο τζίρου και κερδοφορίας, όμως, η εταιρεία αποτιμάται με τον ίδιο περίπου συντελεστή κερδών που έχουν οι εταιρείες του δείκτη S&P 500. Αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν δεν υποδήλωνε ενδεχομένως τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία του Τζομπς ή, ακόμη χειρότερα, τον φόβο ότι η εταιρεία θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πριν από την επιστροφή του Τζομπς το 1985. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Στιβ Τζομπς από τη θέση του CEO, η χρηματιστηριακή αξία της Apple συρρικνώθηκε κατά περίπου 20 δισ. δολάρια.
Μόλις ξεπεράσουν, όμως, το πρώτο σοκ, οι επενδυτές θα μπορούν να εστιάσουν στο πόσο καλή εταιρεία είναι η Apple. Τα «σίγουρα» προϊόντα της, όπως τα iPads, τα iPhones και τα Macs, τροφοδοτούν την ανάπτυξη των υπολοίπων. Η βάση πελατών της Apple είναι αφοσιωμένη και αυξανόμενη. Οι αγορές smartphone και tablet έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Πολλά υποσχόμενο είναι, επίσης, το πεδίο της τηλεόρασης.
Εάν ο Τζομπς είναι σε θέση να καθοδηγεί την εταιρεία των 350 δισ. δολαρίων στη νέα αυτή φάση που βρίσκεται, ακόμη καλύτερα. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κληρονομιά που θα αφήσουν πίσω τους ο Κουκ και ο Τζομπς σε συνδυασμό θα είναι πολύ δυνατή.
REUTERS BREAKINGVIEWS