Διχασμένες είναι οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις αλλαγές που επέρχονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Διχασμένες είναι οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις αλλαγές που επέρχονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Ορισμένοι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2041873 κρίνουν θετικά την αλλαγή που έκανε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η υπουργός, η οποία δέχθηκε να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετή να αμβλύνει τις απόψεις τους για τις υπόλοιπες διατάξεις.
Για «κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα» έκανε λόγο η Ευγ. Μπουρνόβα, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), αναφερόμενη στην αλλαγή που έκανε η κ. Διαμαντοπούλου αναφορικά με την εκλογή πρύτανη. «Δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νομοθετήματος. Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να διατηρηθούν τα όργανα και οι αρμοδιότητες των τμημάτων όπως είναι, ενώ σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση», παρατήρησε.
Νομοθέτημα « γεμάτο με αντιφάσεις και αντισυνταγματικότητες» χαρακτήρισε το ν/σχ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος. Υπενθύμισε παράλληλα τις θέσεις της Συγκλήτου του ιδρύματος ότι το νομοθέτημα υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, υποβαθμίζει τα πτυχία των Τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και την υποαπασχόληση.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές, προκειμένου να ενημερωθούν οι καθηγητές για τις εξελίξεις ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.
Τέλος, ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης επισήμανε ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα διδακτορικών στα ΤΕΙ, κάτι για το οποίο είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν. Ωστόσο έκρινε θετική την εκλογή πρύτανη-προέδρου ΤΕΙ από το σύνολο των διδασκόντων, κάτι που, όπως τονίζει, θα πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα όργανα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ