Αθλητικά
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 23:40

Αποκλεισμός και από το Europa League για Παναθηναϊκό

Πρόωρο αντίο στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις είπε ο Παναθηναϊκός, καθώς μπορεί μεν να επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 2-1 στο ΟΑΚΑ, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σκορ της ήττας με 3-0 που γνώρισε στο Ισραήλ.

Ο Παναθηναϊκός μετά το 3-0 στο Ισραήλ κυνηγούσε ένα μικρό θαύμα για να προκριθεί. Τα θαύματα, όμως, δεν θα λεγόντουσαν θαύματα, αν ήταν καθημερινή υπόθεση. Έτσι, λοιπόν, απολύτως αναμενόμενα το τριφύλλι αποχαιρέτησε την Ευρώπη από Αύγουστο μήνα, πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του.

Η Μακάμπι παίζοντας όσο χρειαζόταν και έχοντας το μαξιλαράκι των τριών γκολ στην πλάτη της έκανε απλώς συντήρηση δυνάμεων για ένα 90λεπτο. Η ήττα με 2-1 όχι μόνο δεν την απογοήτευσε, αλλά την έκανε να πανηγυρίσει διπλά μια από τις πιο εύκολες προκρίσεις που θα μπορούσε να φανταστεί, όταν βρέθηκε στο γκρουπ των αδυνάτων για την κλήρωση των play off του Europa League.

Οι αισιόδοξοι θα σταθούν στο γεγονός πως για πρώτη φορά ύστερα από 11 ευρωπαϊκά παιχνίδια οι πράσινοι επέστρεψαν στις νίκες, ενώ έδειξαν κατά διαστήματα μια πιο συγκροτημένη εικόνα στο παιχνίδι τους. Από μόνα τους, όμως, αυτά τα στοιχειά μοιάζουν με σταγόνες στον ωκεανό.

Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα και αυτή η χωρίς αντίκρισμα νίκη ήρθε, αφού οι Ισραηλινοί είχαν καταφέρει να προηγηθούν στο 61' με τον Μεντουντζανίν, σφραγίζοντας ουσιαστικά την πρόκρισή τους, μιας και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ήθελε πέντε τέρματα για να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Πέτυχε μόνο δυο...

Το πρώτο ήρθε δια χειρός -ή καλύτερα δια κεφαλής- Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ. Ο Γάλλος, που εξελίσσεται σε μόνιμο σκόρερ του τριφυλλιού στα τελευταία παιχνίδια, με άλλη μια υποδειγματική εναέρια κίνηση έφερε το ματς στα ίσια στο 70', δείχνοντας πως αποτελεί από κάθε άποψη υπερπολύτιμο στέλεχος του συλλόγου.

Το δεύτερο ήταν υπόθεση Τοτσέ. Ο Ισπανός πέτυχε άλλο ένα τέρμα για τη νέα του ομάδα, έστω και αν χρειάστηκε την αμέριστη συμπαράσταση της τύχης, που τον βοήθησε να κερδίσει όλες τις κόντρες και δεν άφησε τον διαιτητή να δει καθαρό χέρι που έκανε. Θα μπορούσε, βέβαια, να είχε βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Παναθηναϊκό, αν έκανε γκολ κάποια από τις αρκετές ευκαιρίες που του δόθηκαν στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη πριν το 0-1.

Το παιχνίδι, πάντως, θα το θυμούνται πολλοί ως ένα από τα ελάχιστα που η UEFA άφησε να συνεχιστούν, παρά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα σε αυτό. Η ατμόσφαιρα είναι ευρέως γνωστό πως είναι ιδιαίτερα τεταμένη μεταξύ της διοίκησης του συλλόγου και των φιλάθλων του. Παρόλα αυτά, τα όσα έγινα δεν είχαν καθόλου να κάνουν με τα εσωτερικά των πρασίνων, αλλά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των φιλοξενούμενων οπαδών, που όντας στο πάνω διάζωμα τους ενός από τα δυο πέταλα, βρήκαν την ευκαιρία να πετάξουν με το ξεκίνημα του ματς καπνογόνα σε φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι παρακολουθούσαν ήρεμοι το παιχνίδι από κάτω τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο (με την κακή χουλιγκανική λογική), τα πνεύματα οξύνθηκαν και δεν άργησαν οι πρώτες επιθετικές ενέργειες από πλευράς οπαδών των γηπεδούχων. Κάπου εκεί η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και για περίπου ένα μισάωρο οι παίκτες των δυο ομάδων περίμεναν στα αποδυτήρια να καθαρίσει ο αέρας για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Κοτσόλης, Βύντρα (67' Καραγκούνης), Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Κατσουράνης, Ζέκα, Νίνης (67΄Κλέιτον), Λέτο, Κουίνσι, Τοτσέ

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μότι Ίβανιρ): Χαίμοφ, Νιβάλντο, Μεντουνιανίν (77' Αλμπεμάν), Μίχα (59' Ζιβ), Ατάρ (83' Κολαούτι), Παβίσεβιτς, Κονάτε, Γέινι, Λογκάσι, Νταχάν, Βερέντ

Δήλωσαν:

Ζεσουάλδο Φερέιρα: «Όταν όλοι έχουν αρνητικό πνεύμα δύσκολα τα πράγματα πάνε καλά. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει πραγματικά μια αρνητική ατμόσφαιρα προς τον σύλλογο, τους παίκτες. Όλα αυτά επιφέρουν έναν αρνητισμό σε όσους δουλεύουν στην Παιανία. Αυτή η ατμόσφαιρα δεν βοηθά για να ανέβει ο Παναθηναϊκός. Όλοι οι παίκτες κατανοούν τις δυσκολίες αλλά εμείς συνεχίζουμε».

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ: «Νομίζω ότι δεν χειριστήκαμε καλά τον πρώτο αγώνα και αυτό έκρινε τα παιχνίδια με την Μακάμπι. Αν είχαμε σκοράρει πρώτοι απόψε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Χάσαμε όλοι μαζί, αποκλειστήκαμε όλοι μαζί και πλέον όλοι μας κοιτάμε το πρωτάθλημα που είναι το μόνο που μας έχει μείνει».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]