Εκτός ποινικής έρευνας για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διευκρίνισε η Νομική Υπηρεσία.
Εκτός ποινικής έρευνας για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διευκρίνισε η Νομική Υπηρεσία.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης «ούτε καν κατάθεση δεν μπορεί να ληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω της ασυλίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Αντίθετα, το Σύνταγμα δεν προνοεί ασυλία για τους υπουργούς. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι «δεν θα έθετε ούτε ως μάρτυρα σε ποινική υπόθεση, τον Πρόεδρο της (Κυπριακής) Δημοκρατίας, τον οποίο αντιμετωπίζει ως θεσμό και όχι ως πρόσωπο».
Η γνωμάτευση Κληρίδη δεν επηρεάζει ωστόσο την ερευνητική επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου να καλέσει σε ακρόαση τον Δ. Χριστόφια. Αλλωστε από το γραφείο του δηλώθηκε σαφώς προ ημερών ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμος, όταν του ζητηθεί να προσέλθει στην επιτροπή.
Τα μέλη της «Ομάδας Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών» που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, υποστηρίζουν από την πλευρά τους, πως «οι ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια απορρέουν από το Σύνταγμα, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν προστάτεψε ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε υποδομές και εγκαταστάσεις».
Όπως είπαν, η δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου θα επιτευχθεί με «την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησης, τη διασφάλιση ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται με το έγκλημα, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνεχή στήριξη των οικογενειών των θυμάτων αλλά και των 61 τραυματιών από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και τη μεγιστοποίηση της κινητοποίησης του λαού για θεσμικές αλλαγές στο κράτος».
Η «Ομάδα Εθελοντών» κατάγγειλε απειλές που δέχτηκαν από την ΚΥΠ δύο γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες από τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας βρέθηκαν στις διαδηλώσεις. Επίσης, η ΚΥΠ καταγγέλθηκε και για φωτογράφηση διαδηλωτών και καταγραφή των πινακίδων των αυτοκινήτων των πολιτών, που σταθμεύουν σε παρακείμενο χώρο του προεδρικού για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί κανένα. Τουναντίον, δείχνει μεγάλη ανοχή και μεγάλη υπομονή, διότι χρειάζεται όλοι να συμβάλουν έτσι ώστε να επικρατήσει ομαλότητα .
«Η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δήλωσε ότι για το ζήτημα της τραγωδίας θα πρέπει να κινηθούν και έχουν κινηθεί, οι διαδικασίες που προβλέπονται με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις ερευνητικές διαδικασίες για να εξαχθούν τα συμπεράσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ