Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας λόγω του τυφώνα Αϊρίν, που έφθασε κοντά στο Ακρωτήριο Λουκάουτ, στην ακτή της ανατολικής Βόρειας Καρολίνας, ελαφρώς εξασθενημένος, αλλά ακόμη ισχυρός.
Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας λόγω του τυφώνα Αϊρίν, που έφθασε κοντά στο Ακρωτήριο Λουκάουτ, στην ακτή της ανατολικής Βόρειας Καρολίνας, ελαφρώς εξασθενημένος, αλλά ακόμη ισχυρός.
Ζημιές έχουν προκληθεί και στο δίκτυο ύδρευσης.
Ο κυκλώνας, με ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα, έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1 της κλίμακας έντασης Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία έχει πέντε βαθμίδες, και κινείται βόρεια και βορειοανατολικά, προσέθεσε η αρμόδια αρχή, που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να τηρήσουν αυστηρά την εντολή για εκκένωση που έχουν λάβει χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι ο τυφώναςπου πλησιάζει είναι επικίνδυνος και μπορεί να απειλήσει ζωές.
Περίπου 370.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Νέας Υόρκης που μπορεί να πλημμυρίσουν, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε τμήματα του Μπρούκλιν και του Κουίνς και του κέντρου του Μανχάταν, σημείωσε.
«Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντιο στο νόμο» σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης από το Κόνεϊ Αιλαντ στο Μπρούκλιν.
Το μεσημέρι τοπική ώρα θα κλείσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης, προσέθεσε ο Μπλούμπεργκ.
Στο μεταξύ και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν από το μεσημέρι τοπική ώρα. Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό στην πόλη.
Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.
Όες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις.
Την ίδια ώρα οι αρχές της Βαλτιμόρης διένειμαν το πρωί σάκους με άμμο στους κατοίκους της πόλης, η οποία έχει πολλές ζώνες στις οποίες μπορεί να προκληθούν πλημμύρες.
Σε έως και 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μετέδωσε το BBC.
Ο Αϊρίν μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρεία Kinetic Analysis που ασχολείται με την πρόβλεψη των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο διευθυντής της εταιρείας Kinetic Analysis Τσακ Ουάτσον δήλωσε πως οι ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.
Οι ζημιές αυτές προέρχονται από κτήρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με την διακοπή λειτουργίας εταιριών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.
Το ύψος τους εξαρτάται από την ένταση με την οποία ο κυκλώνας θα πλήξει τη Νέα Υόρκη. «Μια διαφορά 32 χιλιομέτρων στο επίπεδο των περιοχών που θα βρεθεί το κέντρο του τυφώνα είναι πιθανό να διπλασιάσει τις ζημιές», τόνισε ο Ουάτσον.
Ο ίδιος τόνισε πως «ένας μικρής έντασης κυκλώνας, αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου».
«Η επιδιόρθωση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες», προέβλεψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.
Οι αρχές των περιοχών από τη Νέας Υόρκη ως και τη Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ακτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διάκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Σε μήνυμά του χθες το βράδυ κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι «σοβαρές και ιστορικές».
Περίπου 98.000 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα πολεμικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις βάσεις στη Φλόριντα, το Ντέλαγουερ και την Βιρτζίνια και τα πολεμικά πλοία από το λιμάνι του Χάμπτον Ρόουντς ανοίχτηκαν στη θάλασσα.
Ο κυκλώνας Αϊρίν έχει διάμετρο 820 χιλιόμετρα, το ένα τρίτο του συνολικού μήκους των ανατολικών ακτών της ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA.
Το 1938 ο κυκλώνας Νιου Ινγκλαντ που πέρασε 64 χιλιόμετρα από το Μανχάταν προκάλεσε ζημιές που αντιστοιχούν σήμερα σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει ο στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ στους New York Times.
Ο κυκλώνας Κατρίνα προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές - 100 δισεκατομμύρια δολάρια- το 2005 όταν έπληξε τη Νέα Ορλεάνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο