Κόσμος
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 14:54

Τελεσίγραφο των ανταρτών στις δυνάμεις του Καντάφι

Προθεσμία μέχρι το Σάββατο να παραδοθούν έδωσε ο επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ, στις δυνάμεις του Καντάφι που παραμένουν στη Σύρτη και άλλα μέρη της Λιβύης.

Προθεσμία μέχρι το Σάββατο να παραδοθούν έδωσε ο επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ, στις δυνάμεις του Καντάφι που παραμένουν στη Σύρτη και άλλα μέρη της Λιβύης.

Πρόθεση των αντικαθεστωτικών είναι να καταλάβουν την κεντρική και νότια Λιβύη συμπεριλαμβανομένης της Σύρτης - γενέτειρας του Καντάφι- με τον Τζαλίλ να απευθύνει έκκληση τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Από το Σάββατο, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις ειρηνική διευθέτησης, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με στρατιωτικά μέσα. Δεν το επιθυμούμε αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο Τζαλίλ ανέφερε πως το Συμβούλιο έχει συμφωνήσει με τις ξένες δυνάμεις πως δεν χρειάζεται η ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη. Ο ίδιος εκτίμησε τέλος, πως τα μέλη της οικογένειας του Καντάφι θα αναχωρήσουν από την Αλγερία για άλλη χώρα.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News, ο Καντάφι φέρεται να εγκατέλειψε την Τρίπολη αργά την Παρασκευή με προορισμό την πόλη της Σάμπχα στα νότια.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε νεαρό σωματοφύλακα του Καντάφι, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος όπως αναφέρει, δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης αναχώρησε για τη Σάμπχα μαζί με την κόρη του Αΐσα, αμέσως μετά το τέλος συνάντησης στην Τρίπολη, σε κτιριακό συγκρότημα που δεχόταν εκείνη την ώρα καταιγισμό πυρών από τους αντικαθεστωτικούς.

Η Αΐσα ήταν μεταξύ των παιδιών του Καντάφι που όπως επιβεβαιώθηκε πέρασαν στο έδαφος της Αλγερίας μαζί με τη μητέρα τους. Σύμφωνα με αλγερινή κυβερνητική πηγή, η κόρη του Καντάφι έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. «Η Αΐσα γέννησε πολύ νωρίς σήμερα το πρωί. Έκανε ένα κοριτσάκι. Μητέρα και κόρη είναι πολύ καλά», δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Το κοριτσάκι βαπτίστηκε Σάφια, από το όνομα της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, που ήταν παρούσα στον τοκετό, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στην εφημερίδα «Εναχάρ».

Η Αΐσα, οι αδελφοί της Χάνιμπαλ και Μοχάμεντ και η μητέρα της Σάφια πήραν άδεια να μπουν στην Αλγερία για "αυστηρά ανθρωπιστικούς" λόγους, ανακοίνωσαν οι αλγερινές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά τη λιβυκή εξέγερση και τον ΟΗΕ.

ΝΑΤΟ: Ο Καντάφι διατηρεί τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος

Ο Μουάμαρ Καντάφι διατηρεί τα ηνία των δυνάμεων που παραμένουν πιστές σε αυτόν στη Λιβύη, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του NATO, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη, συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουά, ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Καντάφι διαθέτει ακόμα «τη δυνατότητα να παραμένει ηγέτης και να διατηρεί τον έλεγχο στρατευμάτων, των κινήσεών τους και των όπλων που διαθέτουν, που συμπεριλαμβάνουν και πυραύλους εδάφους-εδάφους».

Παρίσι: Κρίσιμη Σύνοδος για το μέλλον της Λιβύης

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 25 προέδρων και πρωθυπουργών χωρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Παρίσι, η σύνοδος για το μέλλον της Λιβύης, όπως ανέφεραν σήμερα γαλλικές κυβερνητικές πηγές.

Στη διάσκεψη, όπου θα συζητηθούν τρόποι υποστήριξης της λιβυκής κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά από την εξάμηνη σύρραξη, πρόκειται να λάβουν μέρος συνολικά περίπου 60 εκπρόσωποι 30 και πλέον κρατών και αρκετών διεθνών Οργανισμών.

Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ παρούσα θα είναι και η ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν επίσης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου.

Ανάμεσα στους αφρικανούς αρχηγούς κρατών που αναμένονται στη σύνοδο είναι ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, επί δεκαετίες σύμμαχος του Μουάμαρ Καντάφι. Το Τσαντ πρόσφατα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, που προσεκλήθησαν, θα στείλουν αντιπροσώπους.

Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία τον Μάρτιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μόνο εάν «επανενώσει» τη χώρα.