Πολιτική
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 12:23

Ντόμινο καταλήψεων στα Πανεπιστήμια

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους φοιτητές να κλείνουν μία - μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις. «Αγώνα» ξεκινούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Συνεδριάζουν την Παρασκευή οι πρυτάνεις.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή το νέο νόμο-πλαίσιο, με τις εξεταστικές να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι φοιτητές κλείνουν μία - μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία των συγκλήτων έχουν ήδη μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο Δημοκρίτειο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το απόγευμα της Τετάρτης ανάλογη απόφαση έλαβε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2046596 . Πάντως ρήγμα δημιουργήθηκε στις τάξεις των καθηγητών του ΕΜΠ, μερίδα των οποίων θεωρεί πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως «τα θετικά και αρνητικά του σημεία του νέου νόμου θα αναδειχθούν και θα αξιολογηθούν στην πορεία εφαρμογής» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2046530 .

Υπό κατάληψη τελούν ήδη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Φυσικό) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συλλαλητήρια την Πέμπτη το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Εξάλλου, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ προχώρησαν σε εκδήλωσε διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Είναι χαρακτηριστικό οτι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ. Φαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.

«Αγώνα» ξεκινούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Αγώνα «με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά κολλέγια» ξεκινούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους.

Όπως ανέφεραν στην έκτακτη συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των ιδρυμάτων, διαπιστώνουν καθημερινά σοβαρότατα και άμεσα προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η βασική διεκδίκησή τους, για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ιδρύματα για την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν πέρασε στα νέα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η Σύνοδος ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος, σε ό,τι αφορά τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα. Αντ' αυτού, με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά», αναφέρουν οι επικεφαλής των ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ επισήμαναν ότι τα Ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, με τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών, με την έλλειψη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση, κατά 55%, του αριθμού του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων.

Επίθεση Διαμαντοπούλου σε συγκεκριμένες συγκλήτους

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο, όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις», υπογράμμισε σε σημερινή της συνέντευξη στο ρ/σ Σκάι η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, καταδικάζοντας την απόφαση αναβολής των εξεταστικών από τις συγκλήτους ιδρυμάτων της Αθήνας και της περιφέρειας.

«Οταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους" καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτόν τον Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την Κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο"», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου διέψευσε για ακόμη μία φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καθιερωθούν δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Οπως είπε, «αναπτύσσονται άθλια ψέματα -απολύτως συνειδητά- για να δημιουργούσουν αναταραχή σε φοιτητές και όχι μόνο, οι οποίοι δεν ξέρουν και δεν έχουν δει το Νόμο.

ΛΑΟΣ: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν μπορούν να ελέγξουν τις νεολαίες τους

«Πώς θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα όταν τα δύο κατεστημένα κόμματα δεν μπορούν να ελέγξουν τις νεολαίες τους...», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΔΗΣΥ: Να μείνουν ανοικτά τα ιδρύματα

«Θύματα της συμπαιγνίας των συμφερόντων για ακόμα μία φορά» χαρακτήρισε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Ο Δ. Ζαφειριάδης κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του νόμου, ώστε να μείνουν ανοικτά τα ιδρύματα και να διεξαχθούν κανονικά οι εξεταστικές περίοδοι, τονίζοντας ότι «καθηγητικό κατεστημένο και φοιτητικές μειοψηφίες» είναι εκείνοι που «καταλύουν τη δημοκρατία, κλείνουν τα ιδρύματα και αφήνουν χιλιάδες φοιτητές στην τύχη τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ