Κόσμος
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 07:21

Τον Οκτώβριο στη Βιέννη η νέα συνάντηση ΟΗΕ με αξιωματούχους του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν δράση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους, ένα εικοσιτετράωρο μετά από την ανακοίνωση της Βαγδάτης, ότι αποδέχεται την άνευ όρων επιθεώρηση των οπλικών της συστημάτων από τον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην ιρακινή πρόταση, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, ότι, τα Ηνωμένα Εθνη, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το Ιράκ και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών οπλισμού των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους, με αντικείμενο τους τεχνικούς όρους για την επανάληψη των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.

Οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βιέννη, καθώς η ιρακινή πλευρά ζήτησε χρονικό περιθώριο, ώστε να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τη Βαγδάτη και να εξετάσει τις πρακτικές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή ελέγχου επιθεωρήσεων του ΟΗΕ. Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται, ότι, η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης, θα καθοριστεί με βάση τη χρονική άνεση του Χανς Μπλιξ.