Ακόμη και για τους εξοικειωμένους στους σεισμούς Ιάπωνες, η προσομοίωση που είχε ως αποτέλεσμα να «παραλύσει» το Τόκιο, από τις 9 το πρωί της Πέμπτης, είχε ιδιαίτερη σημασία: Ηταν η πρώτη αντισεισμική άσκηση σε εθνικό επίπεδο μετά από το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου και του τσουνάμι, στις 11 Μαρτίου.
Ακόμη και για τους εξοικειωμένους στους σεισμούς Ιάπωνες, η προσομοίωση που είχε ως αποτέλεσμα να «παραλύσει» το Τόκιο, από τις 9 το πρωί της Πέμπτης, είχε ιδιαίτερη σημασία: Ηταν η πρώτη αντισεισμική άσκηση σε εθνικό επίπεδο μετά από το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου και του τσουνάμι, στις 11 Μαρτίου, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20.000 ανθρώπους και πυροδότησε μια συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση.
Η άσκηση βασίστηκε στο σενάριο μιας δόνησης μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πρωτεύουσα, όπου κατοικεί το εν τέταρτο του πληθυσμού της Ιαπωνίας. Τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε 100 σημεία στο Τόκιο, ενώ αστυνομικοί κατηύθυναν τους επιβάτες του μετρό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Παρότι η άσκηση στο κέντρο της πόλης διήρκεσε μόλις 10 λεπτά, τα πάντα «πάγωσαν» για ώρες.
Στον πυρηνικό σταθμό Χαμαόκα, στην κεντρική Ιαπωνία, η διαχειρίστρια εταιρία Chubu Electric Power δοκίμασε το σύστημα επικοινωνιών, στο πλαίσιο προσομοίωσης μιας διακοπής ρεύματος, σε περίπτωση τσουνάμι.
Σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε ανάλογες ασκήσεις. Σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή του Μαρτίου ωστόσο, οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, καθώς για χιλιάδες κατοίκους, μια αναπαράσταση όσων συνέβησαν πριν από μόλις έξι μήνες θα αποτελούσε πιθανότατα τραυματική εμπειρία.
Η 1η Σεπτεμβρίου είναι Ημέρα Αποτροπής Καταστροφών για την Ιαπωνία, όπου αντί εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται τέτοιες ασκήσεις προσομοίωσης. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία: το 1923, σεισμός στο Τόκιο προκάλεσε το θάνατο 140.000 ανθρώπων. Μια σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ με επίκεντρο την ιαπωνική πρωτεύουσα - όπως στο σενάριο της σημερινής άσκησης- θα σκότωνε 11.000 ανθρώπους, θα τραυμάτιζε περισσότερους από 200.000, θα ανάγκαζε 7 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και θα στοίχιζε στην οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Στον απόηχο της καταστροφής του Μαρτίου όμως, η φετινή άσκηση είχε διαφορετική χροιά, με πολλούς Ιάπωνες να διερωτώνται εάν θα ανταποκρίνονταν εξίσου καλά σε περίπτωση που το σενάριο της προσομοίωσης έπαυε να είναι ένα απλό σενάριο. Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την άσκηση, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι «η χώρα και οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τα συμβατικά μέτρα πρόληψης καταστροφών και να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο σεισμών και τσουνάμι».