Πολιτική
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 14:34

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, από τους φοιτητές που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, από τους φοιτητές που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Κλειστές λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων είναι αυτή την ώρα η Αιόλου, η Βασ. Αμαλίας από Ξενοφώντος, η Σταδίου και η Βασ. Σοφίας το ύψος της Σέκερη.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στη Βουλή.

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στις αλλαγές στη δομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ, κλιμακώνονται με νέα ιδρύματα να μπαίνουν στο χορό των καταλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από φοιτητές και σπουδαστές, πάνω από 90 σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων είναι υπό κατάληψη, σ΄ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε εννέα Τεχνολογικά Ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη δεκάδες τμήματα.

Ενδεικτικά, το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Σε συμβολική κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησε σήμερα -και για μία εβδομάδα- το συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών του ιδρύματος, ενώ την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα τμήματα, προκειμένου να αποφασιστεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΤΕΙ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε την μετάθεση της Β’ εξεταστικής περιόδου του ακαδημαϊκού έτους 2010-11, για την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπήκε από σήμερα και το παράρτημα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης, στα Χανιά, οι σπουδαστές του οποίου προχώρησαν σε 48ωρη κατάληψη, σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου τους.

Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, που θα καθορίσει την περαιτέρω στάση τους, ενώ στον «αέρα» μένει η εξεταστική που θα άρχιζε την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι υπό κατάληψη τελούν ήδη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Φυσικό) στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Με πρωτοβουλία των συγκλήτων έχουν ήδη μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο Δημοκρίτειο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το απόγευμα της Τετάρτης ανάλογη απόφαση έλαβε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πάντως, ενώ οι πρυτάνεις συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή, ρήγμα δημιουργήθηκε στις τάξεις των καθηγητών του ΕΜΠ, μερίδα των οποίων θεωρεί πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως «τα θετικά και αρνητικά του σημεία του νέου νόμου θα αναδειχθούν και θα αξιολογηθούν στην πορεία εφαρμογής».

Σήμερα, καθηγητές που ανήκουν στην Παράταξη Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) εξέδωσαν λεπτομερή ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι είναι ανάγκη να στηρίξουν όλοι οι καθηγητές «ανοιχτά πανεπιστήμια». Προσθέτουν, μεταξύ άλλων πως θα στηρίξουν την εφαρμογή του νέου νόμου. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν σειρά θετικών σημείων στο νομοσχέδιο και άλλων που, όπως σημειώνουν, θέλουν επανεξέταση ή περαιτέρω επεξεργασία. Στα τελευταία αυτά ζητήματα περιλαμβάνουν:

Τη μη εκλογή των κοσμητόρων από τους καθηγητές.

Την ανυπαρξία οποιασδήποτε διοικητικής δομής στο επίπεδο τμήματος, παρά την απόδοση σαφών επιστημονικών-ερευνητικών χαρακτηριστικών, πέραν των εκπαιδευτικών, στο τμήμα. Επίσης, ειδικά για μεγάλα τμήματα με πολλά επιστημονικά αντικείμενα, η διάλυση των τομέων δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Θεωρούμε ότι θα πρέπει μέσα από τον Οργανισμό να δοθεί η δυνατότητα στα ιδρύματα της διατήρησης των τομέων, σε περιπτώσεις που αυτό αποτελεί μια προφανή ανάγκη.

Το σύνθετο των ρόλων των βασικών πόλων εξουσίας στο κάθε Ίδρυμα (Συμβούλιο-Πρύτανης-Σύγκλητος-Κοσμήτορες) και η πολυπλοκότητα των μεταξύ τους σχέσεων. Ένα πείραμα που σίγουρα δεν θα είναι πάντα επιτυχές. Οπωσδήποτε, οι διοικητικές υπερεξουσίες, τις οποίες τελικά διατηρεί το Συμβούλιο, αποτελούν ένα από τα ερωτηματικά του νόμου.

Η δυνατότητα διαμόρφωσης προγραμμάτων σπουδών τριετούς διάρκειας θα πρέπει, ειδικά στον πανεπιστημιακό χώρο, να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ακαδημαϊκή υπευθυνότητα. Αν και όπου αυτό συμβεί, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής μελέτης των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων και των αναγκών της χώρας, και να αποτελεί κοινή απόφαση όλων των Ιδρυμάτων που θεραπεύουν το αντίστοιχο επιστημονικό αντικείμενο.

Τη μη ύπαρξη ενιαίων ελάχιστων για όλα τα πανεπιστήμια προσόντων, πέραν του διδακτορικού διπλώματος, για κατάληψη θέσης καθηγητή (οποιασδήποτε βαθμίδας).

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, άγνωστοι επιτέθηκαν σε συμβατικό αυτοκίνητο της αστυνομίας στη συμβολή των οδών Σίνα και Πανεπιστημίου, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό που επέβαινε σε αυτό.