Πολιτική
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 22:10

Πόσιμο νερό θα προσφέρει η Ελλάδα στη Λιβύη

Πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ μπορεί άμεσα να προσφέρει - και με τη χρηματοδότηση από τους διεθνείς φορείς - σημαντική ποσότητα πόσιμου νερού στην Τρίπολη, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη προσφέρει η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Παρίσι, όπου διεξήχθη η διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατέθεσε πρόταση στη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ μπορεί άμεσα να προσφέρει - και με τη χρηματοδότηση από τους διεθνείς φορείς - σημαντική ποσότητα πόσιμου νερού, που είναι βασική ανάγκη αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη και όχι μόνο, γεγονός που θα μπορέσει να αυξήσει περίπου κατά 50% το πόσιμο νερό στην πόλη αυτή.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρόλο ως κόμβος, όχι μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για τη μεταφορά τραυματισμένων, καθώς και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης κατασκευών στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια μιας ειρηνικής επίλυσης, αλλά και μιας ουσιαστικής δημοκρατικής πορείας για τον Λιβυκό λαό.

«Σήμερα, έρχεται η στιγμή για μια νέα φάση για τον Λιβυκό λαό, στην οποία και πάλι η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο. Σημαντικό ρόλο, κατ’ αρχήν στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και στην όλη προσπάθεια ανασυγκρότησης, ανάπτυξης, αλλά και δημοκρατικής δημιουργίας και θέσμισης στη Λιβύη, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικά μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση, σε όφελος του Λιβυκού λαού», πρόσθεσε.

Τόνισε τέλος ότι «μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια, είναι μια μεγάλη ευκαιρία η Αραβική Ανοιξη που εξελίσσεται στην περιοχή μας, να γίνει η βάση μιας νέας συνεργασίας των λαών της Μεσογείου, μιας νέας συνεργασίας που ανοίγει ευκαιρίες. Ευκαιρίες για τη συνάντηση των πολιτισμών μας, για τη συνάντηση των νεολαιών μας, αλλά και επίσης για την οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η Μεσόγειος, όπως βεβαίως και η Ελλάδα».