Κόσμος
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 09:53

Αίτημα αναγνώρισης του Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ

Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση του λαού της Λιβύης, καθώς και τη γενική αποδέσμευση των λιβυκών καταθέσεων στο εξωτερικό, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητούν με κοινό ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Με ανταρτοπόλεμο απειλεί ο Καντάφι.

Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση του λαού της Λιβύης, καθώς και τη γενική αποδέσμευση των λιβυκών καταθέσεων στο εξωτερικό, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητούν με κοινό ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Βάσει του κειμένου των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη επικρότησαν την παρουσίαση του προγράμματος του Μεταβατικού Συμβουλίου που έκανε ο πρόεδρος Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ. Ο Λίβυος εκπρόσωπος μίλησε για «τη σύσταση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης ανοικτής σε όλους, με στόχο την ανοικοδόμηση μιας νέας Λιβύης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και η δικαιοσύνη θα είναι εγγυημένα η ευημερία θα είναι για όλους».

Εκτίμηση των συνέδρων είναι ότι οι προτάσεις του Μεταβατικού Συμβουλίου «θα βοηθήσουν για μια ειρηνική μετάβαση με πνεύμα ενότητας και συμφιλίωσης των δύο αντιπάλων στην τρέχουσα σύγκρουση». Στο πλαίσιο αυτό, οι σύνεδροι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι «ο λαός της Λιβύης και η ηγεσία του θα κατορθώσουν να πετύχουν τις τεράστιες προσκλήσεις που τους περιμένουν, γι αυτό και στοχεύουν να σταθούν στο πλευρό τους και να τους βοηθήσουν».

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, ο ΟΗΕ θα έχει τον κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας. Οι σύνεδροι χαιρέτισαν επίσης τις σχετικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν και τέθηκαν υπέρ μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επικυρωθούν οι προτάσεις.

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα της αποδέσμευσης των περουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων της Λιβύης στις χώρες του εξωτερικού, οι σύνεδροι ζήτησαν την άμεση αποδέσμευσή τους με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάλιστα, στη διάσκεψη το Παρισιού η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ από τη Γερμανία σε λιβυκούς πόρους που είχαν «παγώσει» έπειτα από σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Ετσι η Γερμανία έγινε η πέμπτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία που ανακοινώνει την αποδέσμευση μέρους των λιβυκών πόρων που είχαν «παγώσει» βάσει της απόφασης του ΟΗΕ το Μάρτιο για την επιβολή κυρώσεων στο λιβυκό καθεστώς.

Με τη σειρά της πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι γνωστοποίησε στη διάσκεψη ότι η χώρα της υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης στην επιτροπή κυρώσεων, ώστε «πόροι ύψους 420 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι στην κατοχή ή υπό τον έλεγχο λιβυκών πολιτικών οντοτήτων να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν υπέρ του λιβυκού λαού». Κατά την ομιλία της στη διάσκεψη για τη Λιβύη, η Καλμί-Ρέι διευκρίνισε ότι η χώρα της έχει ζητήσει την έγκριση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση του ανωτέρω ποσού.

Τέλος ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ δήλωσε στη διάσκεψη ότι η χώρα του ήρε με άμεση ισχύ τις μονομερείς κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Λιβύη το Φεβρουάριο. «Τώρα που το καθεστώς Καντάφι δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία», τόνισε, ο Καναδάς ανακαλεί τις οικονομικές του κυρώσεις για να υποστηρίξει το λιβυκό πληθυσμό και τις νέες αρχές, προκειμένου «να βοηθήσει το λιβυκό λαό να κάνει μια δίκαιη και ασφαλή μετάβαση προς τη δημοκρατία».

Οι σύνεδροι αποφάσισαν εξάλλου, να αντικαταστήσουν την «ομάδα επαφής» που είχε συσταθεί στην αρχή των συγκρούσεων, με μια «ομάδα των Φίλων για μια νέα Λιβύη», η πρώτη συγκέντρωση της οποίας θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι σύνεδροι χαιρέτισαν τέλος την επάνοδο της Λιβύης στη διεθνή κοινότητα και την ενεργό συμμετοχή της στην περιοχή και ζητούν την επίσημη αναγνώριση του Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση του Λιβυκού λαού.

Την ίδια ώρα και παρά την αρχική της άρνηση να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, η Αφρικανική Ένωση φαίνεται να επανεξετάζει το θέμα μετά και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τη μεταβατική ηγεσία στη Λιβύη.

Κατά τη λήξη της διάσκεψης για το μέλλον της Λιβύης, ο πρόεδρος

της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ δήλωσε ανοικτά πως η Αφρικανική Ένωση δεν είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο: Στο ερώτημα «είστε έτοιμοι να αναγνωρίσετε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», ο κ. Πινγκ απάντησε: «Όχι. Τα πράγματα δεν γίνονται έτσι».

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μας έδωσε διαβεβαιώσεις (όσον αφορά την καλή μεταχείριση) για τους αφρικανούς οικονομικούς μετανάστες στη Λιβύη. Αναμένουμε», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Αφρικανική Ένωση εξακολουθεί να περιμένει τον τερματισμό των εχθροπραξιών προτού πάρει μία οριστική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, διαβεβαίωσε τις αντιπροσωπείες των 60 χωρών στο Παρίσι, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ότι η Λιβύη δεν θα τους απογοητεύσει. Παράλληλα κάλεσε τους Λίβυους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και να είναι πιστοί στο νόμο.

Επιπρόσθετα, σε δηλώσεις του μετά τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού, ο εκπρόσωπος του πολιτικού οργάνου των Λίβυων αντικαθεστωτικών δεσμεύθηκε ότι τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεν θα είναι υποψήφια για πολιτικά αξιώματα για τέσσερα χρόνια: «Δεν θα είμαστε υποψήφιοι για τέσσερα χρόνια, δεν θα υπάρχει πολιτικός ρόλος για τέσσερα χρόνια, αυτό ισχύει για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του Μαχμούντ Σάμαμ.

Νέες απειλές Καντάφι

Εν τω μεταξύ ο Καντάφι, σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, απειλεί με ανταρτοπόλεμο τους αντικαθεστωτικούς και τους «αποικιοκράτες» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει): «Προετοιμαστείτε», διαμηνύει, «για έναν συμμοριτοπόλεμο και έναν ανταρτοπόλεμο, για ένα αντάρτικο πόλεων και για μια λαϊκή αντίσταση σε κάθε πόλη (...) για να νικήσουμε τον εχθρό παντού».

«Ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, διβεβαιώνοντας πως «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας (...) για όσο καιρό χρειάζεται για να προστατευθούν οι ζωές αμάχων».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε τη βαθειά μας αλληλεγγύη προς το λαό της Λιβύης», ανέφερε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Παρισιού ο Βρετανός πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Η ελευθερία της Τρίπολης φέρνει στο φως αισχρά εγκλήματα (...) Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να ερευνηθούν και οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».