Όσα λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο Ευ. Βενιζέλος. Απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ ανακοίνωσε τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας.
Όλα αυτά που είδα να αναγράφονται και να λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων και έκανε λόγο για πυκνές, πολύωρες και σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες.
Οι συζητήσεις με την τρόικα ήταν πολύωρες αλλά διεξήχθησαν και διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε πως οι επικεφαλής της θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των στελεχών της τρόικας, μας βοηθούν πάρα πολύ με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό «να έχουμε μία τέτοιου επιπέδου τεχνική βοήθεια». Επιπλέον ανέφερε πως «το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ύφεση, η οποία, όπως είπε, θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν διαβλέψει οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στον τελικό αριθμό, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κυμαίνεται κοντά στο 5%, ενώ ούτε το 2012 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό οδηγεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων, εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνημένα μέτρα. Διευκρίνισε ακόμη ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το να ανακυκλώνονται «απειλητικού χαρακτήρα μετρολογίες» δεν ωφελεί.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας διευρύνεται και θα συμπεριλάβει γενικότερα τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα. «Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται», παρατήρησε και ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ότι ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργείαγια να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό. Θα πρόκειται, όπως είπε, για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, ενώ πρόσθεσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος.
Οπως υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που καλύπτουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να προωθηθούν -και θα προωθηθούν- έως το τέλος του έτους οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές»: ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ), επέκταση εργασιακής εφεδρείας, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, νέο φορολογικό σύστημα.
Οσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε.
Σχετικά με την πορεία του PSI, o κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει διερευνητική επιστολή και περιμένει τώρα τις απαντήσεις 57 υπουργών που ερευνούν τα τραπεζικά και ασφαλιστικά τους συστήματα για να δει πόσα ομόλογα «καταγράφονται ως υποψήφια για συμμετοχή.
Ανέφερε επίσης ότι αν δεν συγκεντρωθεί το 90%, τότε η χώρα μας θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος να πούμε ότι όποιοι ποσοστό συμμετοχής έχουμε θα το αποδεχθούμε».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα από το να προκαλέσουμε πολιτική αστάθεια ή αβεβαιότητα». Αναφερόμενος στα περί συναίνεσης, σημείωσε ότι είναι πάντα ανοιχτός σε καλές ιδέες και προτάσεις και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επανέλαβε παράλληλα ότι για να βγει η χώρα «από το μάτι του κυκλώνα», χρειάζεται συστράτευση, υπομονή, ελπίδα και αισιοδοξία.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως η θεωρία της ΝΔ είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα γενετικό πρόβλημα και έπρεπε να υπάρξει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες...Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τρόικα: Στην Αθήνα και πάλι στα μέσα Σεπτέμβρη
Με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι, η ομάδα των εκπροσώπων της τρόικας γνωστοποίησε πως θα επανέλθει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Η κοινή ομάδα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ συζητά πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και εξετάζει την εφαρμογή της πολιτικής, υπό το πρίσμα της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή έχει κάνει καλή πρόοδο, αλλά προσωρινά αποχώρησε από την Αθήνα ώστε να επιτρέψει στις Αρχές να ολοκληρώσουν τεχνικές εργασίες που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον προϋπολογισμό του 2012 και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Η αποστολή αναμένει ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές Αρχές, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καταλήγει η ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας.
Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και επιστροφή τους σε βιώσιμο δρόμο, επέμεινε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Ο Αμαντέους Αλταφάζ σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Επιτροπής να υπεισέλθει σε σενάρια περί της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων.
ΝΔ: Απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών
«Όσα είπε ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΝΔ για το βάθεμα της ύφεσης που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα καθώς και ότι δεν έχει μπει πάτος στο βαρέλι» σημείωναν πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την κίνηση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο ότι θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι την ΔΕΘ πριν ανακοινώσουν νέα μέτρα είτε για την αύξηση των εσόδων είτε για την μείωση των δαπανών.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «όλα είναι στον αέρα αφού η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη επίσημα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη των στόχων».
Σημείωναν επίσης πως «η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο της ύφεσης που ξεπέρασε το 3,5% που προέβλεπαν τον Ιούλιο αφού τώρα μιλάνε για 5% ενώ όλα δείχνουν ότι έχει πέσει έξω και στο έλλειμμα».
Επιπλέον, υποστήριζαν πως «ο κ. Βενιζέλος ψεύδεται σε όσα είπε για τη ΝΔ και όσα της απέδωσε ότι ζητά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την επίτευξη των στόχων της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους».
Στην επίσημη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος ήταν ακόμη πως οξύς: «Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην Τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον…εαυτό του και την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.
«Τώρα, προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους, με φθηνά επικοινωνιακά τρικ. Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την Τρόικα, για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει… “τεχνικές εργασίες”» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα».
ΚΚΕ: Το φόβητρο της χρεοκοπίας αξιοποιούν κυβέρνηση και τρόικα
Αδιαπραγμάτευτες στο ζήτημα της εφαρμογής ή μη των «άγριων μέτρων, που έχουν συναποφασίσει και αυτών που σίγουρα θα φέρουν», χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και την τρόικα το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «αξιοποιούν το φόβητρο της χρεοκοπίας και με στόχο την ανταγωνιστικότητα κλιμακώνουν την άγρια αντιλαϊκή επίθεση».
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και στη μόνιμη φτώχεια, για να πληρώσει αυτός τις συνέπειες της κρίσης και να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η λαϊκή συμμαχία είναι αναγκαία και επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, «για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική κρίση, από την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους».
Γ. Καρατζαφέρης: Ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα
«Ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ έκανε έκκληση για συλλογική προσπάθεια, αφού, όπως δήλωσε «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ».
«Όταν βάζεις "έναν ταύρο στο υαλοπωλείο" και του κουνάς μπροστά ένα κόκκινο πανί, δεν μπορείς μετά να κλαίγεσαι για τα σπασμένα γυαλικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
«Ας καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», πρόσθεσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και μετά η καρέκλα γιατί, όπως σημείωσε «στο τέλος δεν θα βρούμε καρέκλα κανένας για να κάτσει».
ΣΥΝ: Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά
«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά», δηλώνει ο Συνασπισμός, μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ύστερα από τις διαρροές περί ρήξεων και αδιεξόδου στις χτεσινοβραδινές συζητήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα σχετικά με την ανανέωση του ραντεβού με την τρόικα για μετά από δέκα ημέρες.
Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι ο υπουργός κάνει λόγο για αναθεώρηση των οικονομικών στόχων, «επειδή οι τωρινοί δεν του βγαίνουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων, ακόμα πιο βάρβαρων, μέτρων για τον ελληνικό λαό».
Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση «επιμένει στην εφιαλτική πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα ύφεσης, ανεργίας, φτώχειας», εκφράζει σε συνέχεια της δήλωσής του το κόμμα.
«Στο τούνελ της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο νέες "διαπραγματεύσεις" με την τρόικα, νέα μέτρα, νέα αποτυχία στους στόχους και συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας», καταλήγει.
Φ. Κουβέλης: Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα
Την πεποίθησή του ότι «η προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών να κατευνάσει την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Βαθαίνει απελπιστικά η ύφεση και δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα των μέτρων», σημείωσε, τονίζοντας την άμεση ανάγκη «να αναληφθεί μία πολιτική πρωτοβουλία για ένα διακρατικό ευρωπαϊκό διακανονισμό του ελληνικού χρέους».«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνει τη δουλειά της
«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε σήμερα ότι ούτε έκανε ούτε ήθελε να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι το ίδιο είχε ειπωθεί από το κόμμα της και όταν αυτό είχε αρνηθεί να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «προτείνοντας ένα εναλλακτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα», όπως συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας τα επικριτικά σχόλια, είπε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση «πίστευε και πιστεύει ότι η στάμνα όσες φορές και αν πάει στη βρύση, δεν θα σπάσει».
«Κάνει λάθος», τόνισε, «θα σπάσει προς όφελος εκείνων των συμφερόντων που θέλουν να καλύψουν τη δική τους χρεοκοπία σε βάρος της Ελλάδας».
«Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι τα παλιά κόμματα και οι πάσης φύσεως υποστηρικτές του κρατικοδίαιτου συστήματος, προτιμούν να διατηρούν εξουσία και προνόμια και ας καταστραφεί η Ελλάδα», κατέληξε.