Κόσμος
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 09:21

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΟΗΕ για έκδοση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ

Στην υιοθέτηση ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, εάν η Βαγδάτη αρνηθεί να συμμορφωθεί με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμμένει η Ουάσινγκτον παρά την αποδοχή από τον Σαντάμ Χουσεϊν, της άνευ όρων επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να εκληφθεί η δέσμευση της Βαγδάτης ως λήξη του ζητήματος, εντείνοντας τις πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την έκδοση ενός νέου αυστηρότερου ψηφίσματος για το Ιράκ.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν διαβεβαιώσεις, ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν θα ξαναπάρουν το δρόμο της επιστροφής από το Ιράκ, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν», τόνισε ο Πάουελ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, έκανε σαφές ότι η Μόσχα δεν θεωρεί αναγκαίο ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαίτησε όμως την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, χωρίς να προηγηθεί κανένα ψήφισμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ,μιλώντας στο Νάσβιλ του Τενεσί, προειδοποίησε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να ξεγελαστούν από το Ιράκ και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργήσει ταχέως για να αντιμετωπιστεί η ιρακινή κατάσταση.

«Ο Σαντάμ έχει ήδη αργοπορήσει, δηλώσει ψέμματα και έχει παραπλανήσει» τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην επιστολή που επέδωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για την επιστροφή των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο του οπλοστασίου της χώρας του.

Ο Μπους πρόσθεσε ότι είναι καιρός «να αναληφθεί δράση κατά του Σαντάμ Χουσεϊν για να υπάρξει εγγύηση για την ειρήνη».

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Χανς Μπλιξ, πρόκειται πάντως να συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βιέννη, κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου . «Η ιρακινή πλευρά ανακοίνωσε πως έχει ανάγκη από κάποιο χρονικό περιθώριο ώστε να διαβουλευθεί με τη Βαγδάτη και να εξετάσει τις πρακτικές ρυθμίσεις», ανακοίνωσε η επιτροπή ελέγχου και επιθεωρήσεων του ΟΗΕ (COCOVINU).

Ιρακινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει μετά το πέρας της χθεσινής, πρώτης, συνάντησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε 10 ημέρες.

Το Ιράκ έχει δεσμευθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα παραδώσει το σύνολο των δηλώσεων που αφορούν την πρόοδο του οπλοστασίου του, τις οποίες σύμφωνα με τις ρήτρες των αποφάσεων του ΟΗΕ, οφείλει να παραδίδει κάθε εξάμηνο. Σημειώνεται, ότι, η χώρα είχε σταματήσει να παραδίδει τα σχετικά έγγραφα έπειτα από την αποχώρηση των επιθεωρητών από το έδαφός της το 1998.

Οι υπουργοί του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδρίασαν χθες στη Νέα Υόρκη ζήτησαν από «όλες τις χώρες» να σταματήσουν να απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία κατά του Ιράκ και να άρουν το εμπάργκο που χειμάζει τη χώρα.

Στο ανακοινωθέν τους οι Αραβες υπουργοί ζητούν επίσης από τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».