Κόσμος
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 11:40

Συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί στο Αφγανιστάν που μετέφεραν εκρηκτικά

Δύο Πακιστανοί συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν, όταν μετά από έρευνα που έγινε στο γεμάτο καύσιμα βυτιοφόρο, που επέβαιναν, με κατεύθυνση την αμερικανική βάση στο Μπαγκράμ, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης (ISAF) που έχει αναπτυχθεί στην Καμπούλ.

«Tο βυτιοφόρο προερχόταν από το Πακιστάν και οι οδηγοί κρατούνται και ανακρίνονται για την υπόθεση αυτή», δήλωσε ο διοικητής Γκόρντον Μακένζι.

Εννέα ράβδοι δυναμίτιδας και ένας πυροκροτητής βρέθηκαν κατά την έρευνα που έγινε στο βυτιοφόρο σε περιοχή ανατολικά της Καμπούλ. Τα έγγραφα που υπήρχαν στο φορτηγό έδειχναν ότι κατευθυνόταν στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Περίπου 7.000 στρατιώτες του συνασπισμού κατά της διεθνούς τρομοκρατίας έχουν σταθμεύσει στο Μπαγκράμ, το στρατηγείο για τις επιχειρήσεις εξάρθρωσης των Ταλιμπάν και μελών του δικτύου Αλ-Κάϊντα στο Αφγανιστάν.

«Δεν είναι βέβαιο ότι τα εκρηκτικά αυτά θα χρησιμοποιούντο στη βάση του Μπαγκράμ. Η αφγανική αστυνομία διεξάγει έρευνες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το βυτιοφόρο ακινητοποιήθηκε το πρωϊ του Σαββάτου, έπειτα από πληροφορίες που είχε η ISAF, περίπου 10 ημέρες πριν την άφιξή του κοντά στην πρωτεύουσα. «Δεν μπορούσαμε να δράσουμε καθώς το φορτηγό δεν ήταν στη ζώνη όπου έχουμε αρμοδιότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται 15 ημέρες μετά την επίθεση στις 5 Σεπτεμβρίου, με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Καμπούλ που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους.