Πολιτική
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 17:27

Νέα δομή για τις αναπηρικές συντάξεις

Τέλος στα φαινόμενα αδιαφάνειας στην καταβολή αναπηρικών συντάξεων φιλοδοξεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το οποίο παρουσίασε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης.

Τέλος στα φαινόμενα αδιαφάνειας στην καταβολή αναπηρικών συντάξεων φιλοδοξεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το οποίο παρουσίασε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης.

Πρόκειται για μια δομή που ενοποιεί τις διαδικασίες αναπηρικών συντάξεων και παροχών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε Ταμεία και Περιφέρειες. Το ΚΕ.Π.Α., που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποβλέπει στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά κυρίως στον περιορισμό της σπατάλης πόρων για αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού». Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2010 στο ΙΚΑ καταβάλλονταν 135.000 συντάξεις αναπηρίας -ή 11,7% του συνόλου- ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό έφτανε στο 16,56% και στον ΟΑΕΕ στο 10,6%.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το Κέντρο παρέμβαση «εξαιρετικής σημασίας», με στόχο, όπως είπε την αντιμετώπιση της ανισότητας στις αναπηρικές συντάξεις αλλά και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Όπως δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μέσο όρο της Ε.Ε. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του ΚΕ.Π.Α., παρατηρείται ήδη μείωση της δαπάνης αναπηρίας κατά 6,6% μέσα στο 2011, ενώ στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ.

Στο ΚΕ.Π.Α. θα αυξηθεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη το Σώμα των ειδικών γιατρών (από 250 σήμερα) σε 500 άμεσα και αργότερα σε 1.000, προκειμένου να καλύπτεται η «ζήτηση» (δυνατότητα αντιμετώπισης 28-30.000 αιτήσεων μηνιαίως) και να κρίνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε περίοδο 40 περίπου ημερών.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 324 χιλιάδες συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούνται «παροχές» αναπηρίας (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κ.α.). Επιδίωξη του υπουργείου είναι να συγκροτηθεί άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία και το Μητρώο Δικαιούχων ενίσχυσης (υπό την ευθύνη του υπ. Υγείας, αφού θα αφορά προνοιακές ενισχύσεις).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α. Θανάσης Ξένος δήλωσε ότι το κέντρο θα διαθέτει 45 «σημεία» υποδοχής ασφαλισμένων πανελλαδικά και σύντομα θα είναι ικανό για παρεμβάσεις και επαναξιολογήσεις π.χ. σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη «πυκνότητα» αναπηρικών συντάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ