Αθλητικά
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 23:24

Ισοπαλία για την Εθνική στη Λετονία

Δυο πολύτιμους βαθμούς πέταξε η Εθνική στην προσπάθειά της να πάρει την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2012, καθώς έμεινε στο 1-1 με τη Λετονία στη Ρίγα.

Δυο πολύτιμους βαθμούς πέταξε η Εθνική στην προσπάθειά της να πάρει την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2012, καθώς έμεινε στο 1-1 με τη Λετονία στη Ρίγα.

Χτυπημένη από την απουσία τεσσάρων βασικών της ποδοσφαιριστών (τραυματίες οι Παντελής Καφές, Σωτήρης Νίνης και τιμωρημένοι οι Κώστας Κατσουράνης, Βασίλης Τοροσίδης) η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να επαναλάβει τη σπουδαία εμφάνιση, που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στο Τελ Αβίβ, η οποία της χάρισε τη μεγάλη νίκη επί του Ισραήλ. Παρότι πολύ καλύτερη των αντιπάλων της, παγιδεύτηκε στο αμυντικό τους παιχνίδι και πλέον, όπως ήρθαν τα πράγματα, θέλει νίκη με την Κροατία μέσα στο Καραϊσκάκη τον Οκτώβριο για να εξασφαλίσει την πρωτιά στον 6ο προκριματικό όμιλο. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα είναι αναγκασμένη να παλέψει σε μπαράζ για μια θέση στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Οι Λετονοί κατάφεραν στη μοναδική ουσιαστικά αξιόλογη στιγμή τους στο παιχνίδι να πετύχουν γκολ και σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού περίμεναν τους διεθνείς μας να κάνουν παιχνίδι. Σκόρερ για την ομάδα του Αλεκσαντρς Στάρκοβς ήταν ο Αλεκσάντρς Κάουνα, ο οποίος στο 18' εκμεταλλεύτηκε λάθος της ελληνικής άμυνας για να στείλει με πλασέ μέσα από την περιοχή τη μπάλα στα δίχτυα.

Αν και είχε την κατοχή της μπάλας, η αντίδραση της Εθνικής ήταν μάλλον κακή. Παίζοντας από τα πλάγια χωρίς επιτυχία κόντρα σε μια ομάδα με παίκτες, που ήταν έτοιμοι να κάνουν το λάθος όταν πιέζονταν, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ξόδεψαν άσκοπα όλο το πρώτο μέρος. Το ίδιο τροπάριο συνεχίστηκε και στην επανάληψη με τους Λετονούς να μας παραχωρούν βέβαια και άλλα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.

Θέλοντας να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος πέρασε τον Αλέξανδρο Τζιόλη στη θέση του Γιάννη Φετφατζίδη, τον Γιάννη Μανιάτη στου Λουκά Βύντρα και προς το τέλος τον Γιώργο Γεωργιάδη αντί του Γρηγόρη Μάκου. Έτσι η άμυνα των φιλοξενούμενων γέμισε από κορμιά και σε μια φάση που άργησαν να διώξουν τη μπάλα στο 83' ήρθε η ισοφάριση με όμορφο γυριστό σουτ του Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Στο δεκάλεπτο που απέμενε (μαζί με τις καθυστερήσεις) οι διεθνείς μας πίεσαν για να πετύχουν και δεύτερο τέρμα, που θα μας έδινε τη νίκη, αλλά με τους ανορθόδοξους τρόπους που το κυνήγησαν, δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί, όπως με τη Μάλτα στη Βαλέτα πριν κάποιους μήνες.

Πάντως, η ισοπαλία ως αποτέλεσμα δεν αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε σύγκριση με μια πιθανή ήττα. Η Κροατία με τη νίκη της με 3-1 επί του Ισραήλ πέρασε στην κορυφή του ομίλου, έναν βαθμό μπροστά από την Εθνική. Με τέσσερις βαθμούς στα δυο εναπομείναντα παιχνίδια (νίκη με Κροατία και έστω ισοπαλία με Γεωργία) προκρινόμαστε ως πρώτοι. Σε διαφορετική περίπτωση μας περιμένουν σίγουρα τα μπαράζ, αφού το Ισραήλ έμεινε στους 13 βαθμούς και έμεινε έτσι εκτός διεκδίκησης της δεύτερης θέσης.

Οι συνθέσεις:

Λετονία (Αλεκσάντρς Στάρκοβς): Βάνινς, Μίχατζουκς, Κλάβα, Κζάουκλις, Φέρτοβς, Ιβάνοβς, Λάιζανς, Κάουνα, Βερπακόβσκις (67' Ρούντνεβς), Βισνάκοβς (82' Ζιγκάγιεβιτς), Λουκσάνοβς

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (71' Μανιάτης), Ζαραδούκας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μάκος (81' Γεωργιάδης), Καραγκούνης, Φετφατζίδης (46' Τζιόλης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]