Και τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που προκρίθηκαν κατά τον έλεγχο της εταιρείας QS (Quacquarelli Symonds) για τους διεθνείς πίνακες κατάταξης δεν κατάφεραν να διακριθούν στη λίστα με τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ υποβιβάστηκαν περαιτέρω σε σχέση με πέρυσι.
Και τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που προκρίθηκαν κατά τον έλεγχο της εταιρείας QS (Quacquarelli Symonds) για τους διεθνείς πίνακες κατάταξης δεν κατάφεραν να διακριθούν στη λίστα με τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται ως το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, αν και έπεσε κατά 101 θέσεις στον διεθνή πινάκα κατάταξης: από την 286η θέση το 2010 στην 387η θέση το 2011.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-450η θέση, φέτος ανέρχονται στην 451η-500η θέση.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-500η θέση, το 2011 ανέρχονται στην 551η-600η θέση και τέλος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε σε κατηγορία και από την 600η θέση τώρα βρίσκεται στην 601η θέση.
Η συνολική επίδοση των πανεπιστημίων βασίζεται σε 6 βασικούς παράγοντες: Ακαδημαϊκή Επισκόπηση, Επισκόπηση των Εργοδοτών, Σχολές ανά Μαθητή, Αναφορά ανά Μαθητή, Διεθνείς Σχολές και Διεθνείς Φοιτητές.
«Οι διεθνείς πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων της QS του 2011 παρουσιάζουν με σαφήνεια τη διασύνδεση ανάμεσα στην επένδυση και στα αποτελέσματα της ανώτατης εκπαίδευσης», δήλωσε ο Τζον Ο' Λίρι, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της QS.
Για δεύτερο συνεχές έτος το Πανεπιστήμιο του Cambridge βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και μαζί με το πανεπιστήμιο του Harvard, του MIT, του Yale και της Οξφόρδης συνιστούν την πρώτη πεντάδα.