Κόσμος
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 15:29

Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατηγορεί τη Συρία η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας ότι διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα επτά ανθρώπους στη Χομς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας ότι διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Ο τρόπος με τον οποίο η Συρία έχει καταστείλει τις λαϊκές διαδηλώσεις είναι απαράδεκτος», είπε ο Ζιπέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συριακές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, οδηγώντας στο θάνατο επτά ανθρώπους στη Χομς.

Κάτοικοι της πόλης επισημαίνουν ότι το κέντρο της Χομς έχει αποκλειστεί και οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί.

Ο Ζιπέ εξέφρασε την ευχή να δεχθεί η Ρωσία να υποστηρίξει την καταδίκη του συριακού καθεστώτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία η Μόσχα μπλοκάρει εδώ και μήνες.

«Η καταστολή εκ μέρους του καθεστώτος είναι εντελώς δυσανάλογη και καταλήγει σε εντελώς απαράδεκτες αιματοχυσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα» στη Δαμασκό, είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Η προτεραιότητα είναι σήμερα να αρχίσει ένας διάλογος, διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Λαβρόφ. «Εκτιμούμε ότι η υποκίνηση ορισμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν αυτό το διάλογο είναι ένας επικίνδυνος δρόμος προς την επανάληψη του λιβυκού σεναρίου, κάτι που δεν θέλουν ούτε η Ρωσία ούτε η Γαλλία», πρόσθεσε.

Ο Ζιπέ βρισκόταν στη Μόσχα μαζί με το Γάλλο υπουργό Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ για την ετήσια σύνοδο του γαλλορωσικού Συμβουλίου Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.