Η μετακίνηση του πληθυσμού του Κιριμπάτι ακόμη και σε τεχνητά νησιά είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του, καθώς το νησί βυθίζεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα στα νερά του Ειρηνικού.
Η μετακίνηση του πληθυσμού του Κιριμπάτι ακόμη και σε τεχνητά νησιά είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του, καθώς το νησί βυθίζεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα στα νερά του Ειρηνικού.
«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα... γιατί οι επιλογές μας εξαντλούνται», δήλωσε από το βήμα του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ. Μετέφερε την έκκληση των κατοίκων της πάμφτωχης χώρας - το υψηλότερο σημείο της οποίας είναι δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Τονγκ είπε ότι έχει ήδη δει μακέτες ενός τεχνητού πλωτού νησιού, που μοιάζει με εξέδρα άντλησης πετρελαίου και στοιχίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παραδέχτηκε ότι ένα τέτοιο σενάριο ακούγεται «σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας», για να προσθέσει ωστόσο ότι, με το μέλλον της χώρας του να απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή, οφείλει να εξετάζει ακόμη και τέτοιες, ακραίες ιδέες. «Εάν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να βυθιστείς μαζί με την οικογένειά σου, τι μπορείς να κάνεις;», διερωτήθηκε. «Θα πηδούσες πάνω σε αυτήν την εξέδρα... στο πλωτό νησί ή όχι; Νομίζω πως η απάντηση είναι καταφατική».
Στο Κιριμπάτι, μια πρώην βρετανική αποικία που απαρτίζεται από 33 κοραλλιογενείς νησίδες, ζουν περίπου 103.000 άνθρωποι. Γι' αυτούς, η άνοδος της στάθμης των υδάτων, απόρροια της υπερθέρμανσης, δεν αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση, αλλά κομμάτι της καθημερινότητάς τους: οι κάτοικοι παραθαλάσσιων χωριών έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές τους, τα σημάδια της διάβρωσης γίνονται όλο και πιο ορατά, ενώ το θαλασσινό αλάτι έχει «μολύνει» τα αποθέματα πόσιμου νερού στα νησιά.
«Για όσους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αφορά το απώτερο μέλλον, τους προσκαλώ στο Κιριμπάτι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τη χώρα. Ανάλογο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν το Τουβαλού, οι Νήσοι Μάρσαλ, αλλά και οι Μαλδίβες μεταξύ άλλων.
Στις επιλογές που εξετάζει το Κιριμπάτι συγκαταλέγεται η ανέγερση θαλάσσιων τειχών, τα οποία θα στοιχίσουν περίπου 1 δισ. δολάρια. Όπως όμως σημείωσε ο πρόεδρος Τονγκ, οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί να βοηθήσει την απειλούμενη χώρα του.