Για τον τρόπο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα ενημερώσουν σήμερα τις εποπτικές αρχές οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Για τον τρόπο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα ενημερώσουν σήμερα τις εποπτικές αρχές οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στο 70% περίπου.
Η κυβέρνηση έχει δώσει στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες από 57 χώρες προθεσμία έως σήμερα, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου βοήθειας των 109 δισ. ευρώ.
«Στις 9 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία και είναι πολύ πιθανόν να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση, καθώς οι ομολογιούχοι σπεύδουν την τελευταία ημέρα», δήλωσε στο Reuters πηγή κοντά στη διαδικασία.
Η κυβέρνηση απειλεί με ακύρωση του προγράμματος, αν το ποσοστό συμμετοχής δεν φτάσει το 90%, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταλλαγούν ή να μετακυλιστούν ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν μέχρι το 2020. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τον επόμενο μήνα.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους με την πρόοδο του προγράμματος, χωρίς όμως να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το ποσοστό συμμετοχής. Οι τραπεζίτες μιλούν για ένα ποσοστό συμμετοχής 70%.
«Ακόμα και με ποσοστό συμμετοχής 70% ή μεγαλύτερο, που είναι η δική μου εκτίμηση, το PSI θα προχωρήσει», δήλωσε τραπεζίτης στην Αθήνα με γνώση της διαδικασίας.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που ηγείται της διαδικασίας, εξέφρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Τον Αύγουστο είχε πει ότι το ποσοστό συμμετοχή ήταν 60 με 70%.
Οι εποπτικές αρχές κάθε χώρας θα συγκεντρώσουν τις μη-δεσμευτικές απαντήσεις των ομολογιούχων και στη συνέχει θα στείλουν τα στοιχεία αυτά στην Αθήνα - μια διαδικασία που ενδεχομένως να πάρει χρόνο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δεν προγραμματίζονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Πηγή κοντά στη διαδικασία δήλωσε στο Reuters ότι η αίσθηση της κυβέρνησης όσον αφορά τις προθέσεις των ευρωπαίων ομολογιούχων είναι ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον. «Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ευρώπη, όπου μάλλον θα ανταλλαγεί ολόκληρο το ποσό», ανέφερε η πηγή.
Την Τετάρτη, άλλη πηγή κοντά στη διαδικασία είπε ότι πραγματοποιούνται παρουσιάσεις στην Ασία και την Αμερική και ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Εθνική, η BNP Paribas, η Dexia και η Commerzbank είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Πηγή: Reuters