Κόσμος
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 17:46

Συρία: Κύμα διαδηλώσεων με αίτημα τη διεθνή προστασία

Διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Συρίας, ζητώντας να υπάρξει διεθνής προστασία, ώστε να σταματήσουν οι φόνοι αμάχων και οι στρατιωτικές επιθέσεις καταστολής της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Συρίας ζητώντας να υπάρξει διεθνής προστασία, ώστε να σταματήσουν οι φόνοι αμάχων και οι στρατιωτικές επιθέσεις καταστολής της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ, σύμφωνα με κατοίκους και ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεγάλο πλήθος πραγματοποιεί ήδη πορεία στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας και στη Ντέιρ αλ Ζορ.

Ακόμη, διαδηλώσεις γίνονται στα προάστια της Δαμασκού, στο κουρδικό βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και στη νότια Συρία.

«Ο λαός θέλει διεθνή προστασία», αναγραφόταν σε μεγάλο πανό, που μετέφεραν διαδηλωτές στην πλατεία της πόλης Τζίζα της νότιας Συρίας, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από ακτιβιστές.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο 70χρονος αδελφός ενός σημαντικού αξιωματικού του στρατού πέθανε μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του χθες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας παρέδωσαν τη σορό του Μοχάμαντ Χάρμους στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο