Ευθεία επίθεση στον Γιάννη Βαρδινογιάννη εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος σχετικά με την εμπλοκή του στα χρόνια της πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού, ενώ αναφορικά με το μέλλον του συλλόγου, πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Ευθεία επίθεση στον Γιάννη Βαρδινογιάννη εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος σχετικά με την εμπλοκή του στα χρόνια της πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού, ενώ αναφορικά με το μέλλον του συλλόγου, πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά χρησιμοποίησε τον περισσότερο χρόνο της πολυαναμενόμενης συνέντευξη Τύπου, που είχε προαναγγείλει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, για να απαντήσει στις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του ο σημερινός μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.
Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να καταθέσει πρόταση συνέχισης της πολυμετοχικότητας υπό όρους και προϋποθέσεις, πρότεινε το νέο γήπεδο του συλλόγου να κατασκευαστεί στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, αλλά απέφυγε να υποσχεθεί, ότι θα αναλάβει να σηκώσει μόνος του το βάρος της ΠΑΕ.
Για το παρελθόν
Στο τυπικά πρώτος μέρος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα τις τριετίας της πολυμετοχικότητας, δίνοντας τη δική του άποψη σε όσα του καταμαρτυρούνται από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον μεγαλομέτοχο του τριφυλλιού για αθέτηση συμφωνιών και παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο την δημιουργία προβλημάτων, που θα οδηγούσαν στην αγωνιστική και οικονομική αποτυχία της πολυμετοχικής διοίκησης της πράσινης ΠΑΕ.
«Ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι αυτός που ζητάει 1 εκατ. ευρώ νοίκι για την Παιανία. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα αποχωρήσει, δεν μπορώ να τον εμπιστευθώ. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό έχουμε κάνει τρεις συμφωνίες και δεν έχει τηρηθεί καμία», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει με έμφαση:
«Η πρώτη ήταν με τη σύσταση της πολυμετοχικότητας όταν βάλαμε 65 εκατ. ευρώ και ζητήσαμε να μην έχει λόγο σε κάποιες αποφάσεις που αφορούν τον Παναθηναϊκό, με σκοπό να κάνουμε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και νταμπλούχο. Είχαμε συμφωνήσει να βάζουμε χρήματα και είπε ναι, θα βάζω. Όμως αυτό δεν έγινε. Αυτή ήταν η αλήθεια, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης προσπάθησε να διαλύσει την πολυμετοχικότητα».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πολυμετοχική διοίκηση, που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2008, παρά τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, δεν βρήκε πλεόνασμα, αλλά χρέη στην ΠΑΕ.
«Λέγεται και γράφεται ότι παρέλαβε η διοίκηση Πατέρα έναν καθαρό από χρέη Παναθηναϊκό. Αυτό δεν ισχύει, από τη στιγμή αυτή όμως ο Παναθηναϊκός είχε 6 εκατ. ευρώ άνοιγμα και 15 εκατ. ευρώ έλλειμμα».
Όσο για τις διαφωνίες που είχε εκφράσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σχετικά με την τότε διοίκηση του συλλόγου στο αγωνιστικό κομμάτι, είπε:
«Ο κ. Βαρδινογιάννης πρότεινε τον δικό του φίλο, Νίκο Πατέρα, για πρόεδρο και τον κ. Κώστα Αντωνίου για τεχνικό διευθυντή. Τήρησα την συμφωνία και αποδέχθηκα τις επιλογές του».
Δεν απέφυγε, πάντως, να αποδεχθεί ότι και η πολυμετοχική διοίκηση έκανε πολλά λάθη στον μεταγραφικό σχεδιασμό, κυρίως την πρώτη χρονιά της.
Συνολικά, βέβαια, δεν δίστασε να επαινέσει το έργο της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό.
«Υπάρχει μια αναγγελία αποχώρησης από τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη μετά από 32 χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχώρησε όταν παραχώρησε την εξουσία στην νέα γενιά. Δηλαδή στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι μέρος της ιστορίας του Παναθηναϊκού και της δικής μας», σχολίασε
«Για μένα η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν ο Βαρδής, ο Θόδωρος που δεν είναι πια κοντά μας και ο Γιώργος. Αυτοί που πήραν μια έκταση από την ΓΓΑ για την προσφορά τους και την προσφορά του Παναθηναϊκού και έχτισαν το αθλητικό κέντρο. Αυτοί ήταν Κρητικοί και παλικάρια».
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε και για τους αδελφούς Γιαννακόπουλους, παρόλο που η σχέση του μαζί τους έχει δοκιμαστεί.
«Ο Παύλος και ο Θανάσης είναι οι μεγαλύτεροι εν ζωή παράγοντες του Παναθηναϊκού. Ανεκτίμητη και αξεπέραστη η προσφορά τους. Αν γυρίσετε πίσω τις δηλώσεις του, παρά το ότι είχα αφορμές δεν έχω κάνει καμία δήλωση εναντίον τους. Αυτό που προκάλεσε πρόβλημα από δική τους πλευρά είναι η διαδικασία της βασιλείας. Ο διάδοχος του βασιλιά ότι και να είναι αναλαμβάνει το θρόνο, έχει κληρονομικό δικαίωμα. Με τη διαδοχή, τη νεότερη γενιά έχω πρόβλημα. Αυτή έχει δημιουργήσει τα προβλήματα. Με το Θανάση ακόμα περισσότερο δεν έχω τίποτα, γιατί δεν είναι ο άμεσα οικογενειακά εμπλεκόμενος. Δεν έχω τίποτα μαζί τους. Δεν είναι θέμα αν τους θέλω εγώ. Ο Παναθηναϊκός τους θέλει; Βεβαίως, όπως και όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν. Δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ μαζί τους, με τους διαδόχους ποτέ. Με το διάδοχό τους μόνο μέσω της δικαιοσύνης».
Για το μέλλον του Παναθηναϊκού
Σχετικά με τις προθέσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι με τον σύλλογο, γνωστοποίησε ότι έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω τις οποίας θα ξεκινήσουν να αλλάζουν σταδιακά οι ισορροπίες στην ΠΑΕ.
«Εγώ είμαι εδώ. Θα είμαι πάντα δίπλα στον Παναθηναϊκό. Δεν είμαι τόσο δυνατός, αλλά θα κάνω ότι μπορώ. Έστειλα εξώδικο στην ΠΑΕ. Ζητώ γενική συνέλευση μετόχων για αύξηση 15 εκατ. με τιμή 0,33 ανά μετοχή. Όποιος μέτοχος δεν μπει, θα μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό του περίπου κατά 60%», σημείωσε.
Πάντως, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σηκώσει οικονομικά το βάρος όλου του Παναθηναϊκού, αν και αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλοί Παναθηναϊκοί με μεγάλη οικονομική δυνατότητα, που φοβούνται όμως να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα λόγο της έντονης διαμάχης που υπάρχει.
«Μόνος μου δεν μπορώ να προχωρήσω. Δεν έχω τη διάθεση και τη δυνατότητα αυτή την περίοδο», ανέφερε σχετικά μεταξύ άλλων, ενώ σε διαφορετικό σημείο τόνισε:
«Η αγάπη μου έχει και όρια. Δεν θα πήγαινα ποτέ να μιλήσω με το δικηγόρο που έχει παρκάρει ο Βαρδινογιάννης τις αδέσποτες μετοχές του. Ούτε και θέλω τίποτα δωρεάν».
Το όραμα του γηπέδου
Αναλύοντας το όραμά του για τον Παναθηναϊκό, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου.
Αρχικά άφησε πολλές αιχμές για το πρότζεκτ στον Βοτανικό, για το κατά πόσο ήταν νόμιμο να χτιστεί εκεί το γήπεδο και το τι πραγματικά συνέβη.
«Όταν μπήκα γνώριζα την ιστορία του Βοτανικού. Απέδειξα και έμπρακτα τη στήριξή μου στο θέμα του γηπέδου, βάζοντας τον όμιλό μου να κάνει χορηγία 23 εκ. για να χτιστεί το γήπεδο. Τα άλλα στηρίζω κάνω-ράνω είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ένιωσα τις πρώτες μου απογοητεύσεις όταν είδα πολλούς να λένε ότι, θα πάρει εταιρική επωνυμία το γήπεδο, απαράδεχτο! Καθίστε ρε παιδιά, άλλοι παίζουν στο Αλιάνζ Αρίνα, άλλοι στο Εμιρέιτς, χρειαζόμαστε λεφτά. Τέλος πάντων. Εξέφρασα την αντίθεσή μου σε κάποια απίστευτα έξοδα και αντιλήφθηκα σύντομα ότι το γήπεδο δεν μπορεί να γίνει. Οι εποχές είχαν αλλάξει. Το γήπεδο αυτό πρέπει να βρεθεί υπό τη διερεύνηση του εισαγγελέα. Πρέπει να μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί που αγόρασαν εκτάσεις. Δεύτερον, τα περιβαλλοντολογικά θέματα. Γελοιοποιήσαμε μια ομάδα πολιτών τους λέγαμε κορμοράνους κτλ. Είχαν δίκιο τελικά. Θέλουμε γήπεδο, αλλά αυτό θα το κάνουμε τσιμεντοποιώντας τα πάντα και χτίζοντας κέντρα για εμπορικά συμφέροντα για να πάμε τον Παναθηναϊκό μας δίπλα στου Ρέντη; Τι σχέση έχει ο ΠΑΟ με τον Ελαιώνα;»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική του πρόταση, που είναι το νέο γήπεδο του συλλόγου να χτιστεί σε έκταση στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.
«Το μέλλον του Παναθηναϊκού όσο το βλέπω εγώ, είναι η πράσινη πολιτεία. Η περιοχή του ΟΑΚΑ. Οχι για να πάει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός. Να μας παραχωρήσει η πολιτεία όλου του ΟΑΚΑ. Να φτιάξουμε γήπεδο δίπλα στο ΟΑΚΑ 40-45 χιλιάδων θέσεων και να στεγάσουμε όλα τα τμήματα στις εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν. Να ζωντανέψει η περιοχή. Η πολιτεία που πληρώνει δεκάδες εκ για κάτι που κάθεται να εισπράττει. Και αυτό να είναι η πράσινη πολιτεία. Να ζωντανέψει για να δώσει αθλητές και πρωταθλητές. Αυτό είναι το μέλλον ή κάτι άλλο παρεμφερές που θα προτείνει κάποιος».
Γενικά
Καθώς η συνέντευξη Tύπου διήρκεσε πάνω από δυο ώρες, ο Ανδρέας Βγενόπουλος πέρα από τα θέματα που αφορούν άμεσα την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία έχουν να κάνουν με τον σύλλογο και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό.
Για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό: «Η επιβίωση του Ερασιτέχνη εξαρτάται από τις εγκαταστάσεις. Είναι απίστευτες οι εξελίξεις εκεί. Του μετέφεραν του Κίτσιου όταν ήταν πρόεδρος το αίτημα που είχα κάνει για έλεγχο και οι για άνοιγμα Ερασιτέχνη. Δεν το έκαναν, ακολούθησαν την επικοινωνιακή τακτική. Δεν καταλαβαίνω Χριστο εγώ από αυτά. Δεν πα να λένε που είναι οι Παναθηναϊκάρες. Ως ΠΕΚ τους είχαμε πει ότι θα πάρουν κάποια χρήματα υπό προϋποθέσεις.
Τους έδωσα 220.000 έτσι χωρίς να μου δώσουν απόδειξη. Ο κύριος Κίτσιος μου στέλνει μαι φωτοτυπία κάποιας απόδειξης, ως προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση. Του λέω τα άλλα χρήματα που βάζουν οι άλλοι τέτοια απόδειξη τους δίνει; Γιατί έτσι μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα πίσω. Και μου είπε ναι. Του έβαλα λοιπόν όρο να βάλει τους άλλους να υπογράψουν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω. Και από εκεί και πέρα τίποτα. Χάσαμε επαφή».
Για τη βία στα γήπεδα: «Είμαι αντίθετος και στη φραστική βία. Για μένα η βία αντιμετωπίζεται πρώτα αντιμετωπίζοντας με τη γενεσιουργό αιτία της που είναι η φραστική βία. Αν δεν καταλάβει ο άλλος ότι ακόμα και η ύβρις είναι παραβατική συμπεριφορά. Ένας βοηθός αθλητικού εισαγγελέα μέσα στο γήπεδο προειδοποιεί τον διαιτητή ότι βρίσανε. Τότε ο διαιτητής φωνάζει τους παίκτες, προειδοποίηση. Αν ξαναβρίσουν, αποδυτήρια. Δεν θα γίνει ένα, δύο, πέντε παιχνίδια και θα τελειώσει. Εχει κανείς τη διάθεσε να δείξει τέτοια αποφασιστικότητα;»
Για το πρωτάθλημα: «Δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν δίδω ποσοστά 100% ότι θα τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα. Τα προβλήματα μεταφέρονται στις μαζικές εκδηλώσεις και τα γήπεδα είναι ιδανικός τόπος. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο μέγιστο σημείο παρακμής. Ζούμε σε δύσκολη περίοδο, κανονικά θα έπρεπε κανείς να το παρατηρήσει από το σπίτι του».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]