Κόσμος
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 13:38

Αντίθετος ο Λευκός Οίκος με την επιβολή κυρώσεων στη Συρία

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να αποσύρει νομοσχέδιο σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις της με τις συριακές αρχές.

«Δεν νομίζουμε ότι αυτή είναι καλή στιγμή για νομοθετικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να περιπλέξουν ή ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας», δήλωσε χθες στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Μέση Ανατολή, ο αρμόδιος αναπληρωτής υφυπουργός του State Department, Ντέϊβιντ Σάτερφιλντ.

«Η επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία θα περιόριζε πολύ την ικανότητά μας να εξετάσουμε σειρά σημαντικών θεμάτων απευθείας με τα ανώτατα κλιμάκια της συριακής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το αίτημα αυτό της κυβέρνησης διατυπώνεται την ώρα, που οι βουλευτές άρχισαν να συζητούν νομοσχέδιο που κατηγορεί τη Συρία για συνωμοσία με την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο Λίβανο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις πολεμοφοδίων στη Δαμασκό και την απαγόρευση χορήγησης δανείων εγγυημένων από την κυβέρνηση και άλλων συστημάτων οικονομικής βοήθειας στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν συμβάσεις στη Συρία. Στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει έξι κυρώσεις, ζητείται από τον πρόεδρο να διαλέξει δύο άλλες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις εξαγωγές και επενδύσεις που δεν έχουν ανθρωπιστικό σκοπό και απαγόρευση πτήσης και προσγείωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες των συριακών αεροσκαφών.