Κόσμος
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 14:17

Δ. Χριστόφιας: Οι έρευνες στην ΑΟΖ θα προχωρήσουν κανονικά

Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα προχωρήσουν κανονικά, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις μετά το τέλος ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης για το θέμα. Μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα προχωρήσουν κανονικά, διεμήνυσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις μετά το τέλος ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης για το θέμα, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας.

«Η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αμφισβητήσει αλλά και να εμποδίσει τις όποιες ενέργειες της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Χριστόφιας και κατήγγειλε ότι η ίδια η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή, στέλλοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες. «Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα» συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Οι απειλές εναντίον της Κύπρου, για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου, διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της». Η Τουρκία εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα, που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983, με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι «η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας» και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης και σύντομα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη.

«Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις» συνέχισε, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει σε οιαδήποτε «παράνομη πράξη» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνών.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια παράνομη πράξη -κάτι που ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί- αναμένουμε μία ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», διεμήνυσε ο κ. Χριστόφιας.

Όπως εξάλλου είπε, υπάρχει στενότατη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Αγκυρας.

Κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το «πράσινο φως» στην εταιρεία Νoble Εnergy να αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.