Πολιτική
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 20:58

ΝΔ: Μετατρέπουν την εργασιακή εφεδρεία σε προθάλαμο απολύσεων

Την πλήρη διαφωνία της στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η εργασιακή εφεδρεία εξέφρασε η ΝΔ διά γραμματέα του κόμματος, Ανδ. Λυκουρέντζου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει το δρόμο για απολύσεις.

Την πλήρη διαφωνία της στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η εργασιακή εφεδρεία εξέφρασε η ΝΔ διά γραμματέα του κόμματος, Ανδ. Λυκουρέντζου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει το δρόμο για απολύσεις.

Ο κ. Λυκουρέντζος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε σε «προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων» την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία όπως είπε δεν περιλάμβανε απολύσεις αλλά εγγυάτο το δημοσιονομικό κέρδος.

«Η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου φαντάζει τόσους μήνες άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει οργανισμούς οι οποίοι ήδη έπρεπε να είχαν “εξυγιανθεί”, ή συγχωνευτεί ή καταργηθεί», παρατήρησε.

Επικαλούμενος τις μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση προέβαλε αρκούντως τις μετατάξεις που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται εντός των ημερών, «ξαφνικά οι υπάλληλοι που έμειναν στους εν λόγω φορείς μαθαίνουν ότι μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και να απολυθούν».

«Ας διαλέξει η κυβέρνηση: είτε οι μετατάξεις ήταν πρόχειρες, είτε εξαπάτησε τους εργαζομένους που δεν ζήτησαν να μεταταγούν και τώρα βρίσκονται προ εκπλήξεων, είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται για σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Εξέφρασε εν συνεχεία την άποψη ότι η λογική των οριζόντιων περικοπών κατά 10% κάνει εμφανή την απουσία σχεδιασμού και επισήμανε ότι μετά από δύο χρόνια «η κυβέρνηση έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχέδιο, να έχει κλείσει τους οργανισμούς αυτούς, που δεν είναι απαραίτητοι και να είχε ήδη εξυγιάνει τους υπόλοιπους».

«Είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό. Το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την “εφεδρεία” του 10%, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», κατέληξε.