Ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμφισβητώντας το πόρισμα άλλης έρευνας του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, αμφισβητώντας το πόρισμα άλλης έρευνας του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η έκθεση Πάλμερ, όπως ονομάστηκε, για την ισραηλινή επιδρομή το Μάιο του 2010 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, αποφάνθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το Ισραήλ έκανε χρήση υπερβολικής βίας κατά την περυσινή έφοδο, αλλά ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.
Μια επιτροπή πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε το πόρισμα αυτό λέγοντας ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που υποβάλλει τους κατοίκους της Γάζας σε μαζική τιμωρία, συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο τετραετής αποκλεισμός έχει στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα σε 1,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στην περιοχή, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.
«Εκφέροντας γνώμη για τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού, η έκθεση Πάλμερ δεν αναγνωρίζει τον ναυτικό αποκλεισμό ως αναπόσπαστο μέρος της ισραηλινής πολιτικής για τον αποκλεισμό στη Γάζα που έχει μια δυσανάλογη επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση.
Η πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία είχε ανατεθεί από το ίδιο φόρουμ του ΟΗΕ να ερευνήσει το περιστατικό με τον στολίσκο, απεφάνθη επίσης σε έκθεσή της τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο στολίσκος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης.
Η τετραμελής επιτροπή υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έκανε χρήση υπερβολικής βίας για να διαχειριστεί αυτό που αποκαλεί «οργανωμένη και βίαιη αντίσταση από μια ομάδα επιβατών».
Η Τουρκία υποβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ λόγω του επεισοδίου αυτού.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της μεταφοράς όπλων για τη Χαμάς.
Ο Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες που εξέδωσαν τη σημερινή ανακοίνωση, είπε ότι στα πορίσματα της έκθεσης Πάλμερ διακρίνεται μια βούληση για κατευνασμό της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
«Η έκθεση Πάλμερ έχει στόχο την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Είναι ατυχές στην έκθεση η πολιτική να υπερισχύει του νόμου», τονίζουν.
Περίπου στο ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης της Γάζας και στο 85% των υδάτων της όπου μπορούν να ασκηθούν αλιευτικές δραστηριότητες απαγορεύεται πλήρως ή μερικώς η πρόσβαση εξαιτίας των μέτρων του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σούτερ, επίσης εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, ένας εκ των πέντε ειδικών της επιτροπής.
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στη Γάζα στερούνται ασφαλούς πρόσβασης στην τροφή. "Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κάνουν απαράδεκτες ανταλλαγές, έχοντας συχνά να διαλέξουν μεταξύ τροφίμων, φαρμάκων ή πόσιμου νερού για τις οικογένειές τους", τονίζει.
Οι άλλοι τρεις εμπειρογνώμονες είναι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για τη φυσική και την ψυχική υγεία, την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την πρόσβαση στο νερό και την υγιεινή διαβίωση.