Πολιτική
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 17:13

ΝΔ: Κυβερνητικό αλαλούμ με τη λίστα των φορέων για την εργασιακή εφεδρεία

Για «κυβερνητικό αλαλούμ» με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας των 151 φορέων απ’ όπου θα ξεκινήσει το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, κάνουν λόγο ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Χρ. Ζώης.

Για «κυβερνητικό αλαλούμ» με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας των 151 φορέων απ’ όπου θα ξεκινήσει το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, κάνουν λόγο ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Χρ. Ζώης.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, στη λίστα των 151 φορέων, που καταγράφονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται φορείς, για τους οποίους η κυβέρνηση «επαίρεται» ότι έχουν προ πολλών μηνών καταργηθεί ή συγχωνευθεί. Ανάμεσα στα άλλα, υποστηρίζουν, συμπεριλαμβάνονται φορείς που, είτε δεν είναι δημόσιοι, αλλά σωματεία, είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Ενδεικτικά, οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι το "Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε." (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.), το "Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε." (ΕΛΚΑ Α.Ε.), το "Κ.Ε.Κ. ΕΛΚΕΔΕ Ε.Π.Ε." και το "Κέντρο Ελληνικής Γούνας" δεν υπάρχουν από το 2010, αλλα σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3895/2010, συγχωνεύθηκαν δι’ απορροφήσεως από την "ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.".

Στην ίδια λίστα, προσθέτουν, περιλαμβάνονται 31 φορείς, τους οποίους η Οικονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, σε έγγραφο που απέστειλε από τις 28 Απριλίου προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, υπογράμμιζε ότι έχουν συμπεριληφθεί στην εκπονούμενη λίστα από παραδρομή και ζητούσε να διαγραφούν.

«Πέντε μήνες μετά και δεν έγινε τίποτε. Μεταξύ των 31 αυτών φορέων είναι το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», που είναι ιδιωτικό οικοτροφείο με μηνιαία δίδακτρα και δεν συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες, αλλά έλαβε απλώς κάποια στιγμή επιχορήγηση για συγκεκριμένα λειτουργικά έξοδα», συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Ζώη, στη λίστα των 389 οργανισμών, που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, περιλαμβάνεται και η Διεθνής Διαφάνεια Α.Ε., η οποία, όπως αναφέρουν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση με τη νομική μορφή του σωματείου και όχι δημόσιος φορέας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο είναι επίσης σωματείο.

«Προφανώς δεν γνωρίζει καν η κυβέρνηση πόσοι και ποιοι είναι οι δημόσιοι οργανισμοί, αν και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποφασίσει ποιος είναι χρήσιμος και ποιος είναι περιττός», παρατηρούν οι βουλευτές της ΝΔ.

Κατηγορούν τέλος την κυβέρνηση ότι «βγάζει ανεξέλεγκτες λίστες με οργανισμούς και νομικά πρόσωπα» και ανακοινώνει την κατάργησή τους ή τη θέση του προσωπικού τους σε καθεστώς εφεδρείας, πανικοβάλλοντας τους εργαζόμενους.