Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
«Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαγίς είπε «όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων», προσθέτοντας: «Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η "ΤΔΒΚ" και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας «ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η "Βόρεια Κύπρος" και η "Νότια Κύπρος", αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της "Νότιας Κύπρου"».
Επεσήμανε ότι «8 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξ' αιτίας της Κύπρου και 6 κεφάλαια δεν ανοίγουν εξ' αιτίας του βέτο της "Νότιας Κύπρου"» και τόνισε: «Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι».
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για την κρίση που δημιουργείται με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Κύπρου και Ισραήλ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απέφυγε να αναφερθεί στις τουρκικές απειλές, καλώντας την Τουρκία και το Ισραήλ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, γιατί, όπως τόνισε, αποτελούν δυο «σημαντικούς παράγοντες» για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Νωρίτερα η Αγκυρα απείλησε ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
«Σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού, θα υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται πως σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ στελεχών αρμόδιων διευθύνσεων, με αντικείμενο τη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ». Από τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρεται, πήραν μέρος εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους, με επικεφαλής τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Αύριο Παρασκευή, θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα, στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).
ΥΠΕΞ: Ανευ περιεχομένου μια τέτοια «συμφωνία»
«Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
ΝΔ: Η Αγκυρα εκτίθεται ακόμη περισσότερο
Οι προθέσεις της Τουρκίας προκάλεσαν την αντίδραση και της Ν.Δ. Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.
Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.