Κόσμος
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 21:00

Λιβύη: Στη Σύρτη εισήλθαν οι εξεγερμένοι

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Λίβυοι στην Βεγγάζη υποδέχθηκαν το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην πλατεία Ταχρίρ. Αργότερα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωνε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων εισήλθαν στη γενέτειρα πόλη του Καντάφι, την Σύρτη.

Στη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, τη Σύρτη, εισήλθαν οι δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε απόψε από τη Μιζουράτα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

«Οι επαναστάτες μας μπήκαν στη Σύρτη σήμερα από τρεις κεντρικούς άξονες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μιζουράτα. «Υπάρχει ακόμη αντίσταση αλλά οι μαχητές μας μπορούν να την κάμψουν. Μας επιτίθενται με όλμους και κάθε είδους όπλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Φάτι Μπασάγκα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ένας άνδρας των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σκοτώθηκε και άλλοι πέντε έχουν τραυματιστεί.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου οι εξεγερμένοι της Μιζουράτα έχουν φτάσει ήδη στο κέντρο της Σύρτης, ελέγχουν τις εισόδους της πόλης και έχουν αρχίσει να «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι.

Η Σύρτη, που απέχει 360 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θεωρείτο προπύργιο των υποστηρικτών του Καντάφι.

Στην Βεγγάζη μετέβησαν εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τους οποίους υποδέχθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Λίβυοι.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, (θάρρος) για συγχώρεση», τόνισε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας ενωμένη και όχι διαιρεμένης, όπως είπε, Λιβύης.

«Θελήσατε ειρήνη, θελήσατε ελευθερία, θέλετε οικονομική πρόοδο, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό του λιβυκού λαού», πρόσθεσε.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.