Κόσμος
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2002 08:25

Ο Φεβρουάριος ο κατάλληλος μήνας επίθεσης στο Ιράκ, σύμφωνα με την Washington Times

Ο Φεβρουάριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αρχίσει η επίθεση εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Πενταγώνου για τον σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Washington Times», επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο πιθανότερος μήνας για το πλήγμα εναντίον του Ιράκ και εκτίμησαν ότι οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο, πριν αρχίσουν οι ζέστες στον Κόλπο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα γράφει, ότι, τα στελέχη του Πενταγώνου θεωρούν ότι είναι ζήτημα εβδομάδων η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου και δεν θα χρειασθεί πάλι διάστημα έξι μηνών, όπως έγινε το 1991.

Υπό συζήτηση πάντως εξακολουθεί να είναι το μέγεθος των δυνάμεων που θα χρειασθούν για μία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ. Στο θέμα αυτό, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις: Κάποιοι θεωρούν ότι 75.000 είναι αρκετοί, ενώ ορισμένοι ανεβάζουν στους 250.000 τον αριθμό των στρατιωτών, που πρέπει να σταλούν στον Κόλπο.

Στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η ευρεία διασπορά των δυνάμεων και η αποφυγή δημιουργίας μεγάλων βάσεων, που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος του Σαντάμ, όπως γράφει η «Washington Times».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στα σχέδιά του υπολογίζει επίσης, ότι, όταν αρχίσουν οι επιχειρήσεις πολλοί Ιρακινοί θα εγκαταλείψουν το στράτευμα του Σαντάμ, διότι «ο ιρακινός στρατός και ο ιρακινός λαός θέλουν να ξεφορτωθούν τον Σαντάμ», όπως δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επιτελείς του Πενταγώνου σχεδιάζουν να πλήξουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό στόχων από αέρος, μόλις ξεκινήσει η επίθεση, χρησιμοποιώντας πυραύλους Τόμαχοουκ και βομβαρδιστικά Β-2. Μόλις καταστραφούν οι ιρακινοί πύραυλοι εδάφους-αέρος, θα γίνουν επιθέσεις από βομβαρδιστικά Β-52 και Β-1, πλήττοντας κέντρα διοίκησης και το αρχηγείο του Σαντάμ.