Κόσμος
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011 17:39

Αιχμές Σόιμπλε κατά Ρέσλερ

Συνεχίζονται οι τριγμοί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αφήνει νέες αιχμές κατά του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ για τις επίμαχες δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι τριγμοί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αφήνει νέες αιχμές κατά του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ για τις επίμαχες δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της καγκελαρίας, ο υπουργός Οικονομικών είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν το ευρώ», ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.

Ο Σόιμπλε τονίζει ότι στη δημοκρατία προέχει η ελευθερία της έκφρασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρμόδιος για την οικονομική πολιτική είναι ο υπουργός Οικονομικών».

Ταυτόχρονα αφήνει αιχμές και για τα όρια κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους εξαιτίας της γραμμής του FDP στο θέμα του ευρώ. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το FDP μέσω ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα συρθεί σε ευρω-σκεπτικιστική γραμμή, ακόμη και αν ορισμένοι στο κόμμα το θέλουν. Ούτε μπορώ να διανοηθώ, πώς μπορεί θα σχηματιστεί ένας συνασπισμός με ένα ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα», παρατηρεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, με άρθρο του στο γερμανικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να είναι μια λύση για την Ελλάδα.

Εντονη ήταν οι αντίδραση του γραμματέα του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στις επικρίσεις του κ. Σόιμπλε. «Το κοινοβούλιο έθεσε καθαρούς κανόνες για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και την πτώχευση κράτους. Το κοινοβούλιο θα το πάρει στα σοβαρά και ο κ. Σόιμπλε», ανέφερε..

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε να τερματίσουν τη συνεργασία με τους Φιλελεύθερους.

«Εάν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να ανταποκριθούν στην ιστορική ευθύνη για τη Γερμανία και την Ευρώπη, τότε δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν με αυτό το συνασπισμό», υποστήριξε, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Tagesspiegel.

Ο κ. Γκάμπριελ εκτίμησε ότι δεν είναι η καγκελάριος που καθορίζει τη γραμμή για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, αλλά ένα «παντελώς αστάθμητο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ευρισκόμενου σε διάλυση FDP».

Ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών άφησε να εννοηθεί ότι το SPD θα μπορούσε να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Χριστιανικής Ένωσης, CDU/CSU, στις επικείμενες αποφάσεις της βουλής για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Στη συνέχεια όμως πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, είπε ο κ Γκάμπριελ.

Από την πλευρά του και το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, με δηλώσεις του, επέρριψε στο συνασπισμό της Μέρκελ ανικανότητα να κυβερνήσει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο