Κόσμος
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 07:11

Υεμένη: 26 διαδηλωτές νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή από πυρά δυνάμεων του στρατού και ενόπλων, πιστών στον πρόεδρο της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε πορεία της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά.

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή από πυρά δυνάμεων του στρατού και ενόπλων, πιστών στον πρόεδρο της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε πορεία της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν να τερματιστεί η εξουσία του Σάλεχ και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών σε άλλες κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες. Η εξέγερση εναντίον του Σάλεχ ξέσπασε το Φεβρουάριο.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν επίσης αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που ερρίφθησαν εναντίον των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε από συγκρούσεις που ξέσπασαν εκ νέου ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Σάλεχ και πιστούς στον φύλαρχο σεΐχη Σαντίκ αλ Αχμαρ στη συνοικία αλ Χασάμπα, στη βόρεια Σαναά.

Τον Μάιο, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ενόπλους που ανήκαν στη φυλή του αλ Αχμαρ προκάλεσαν περίπου 300 θανάτους και 1.000 τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

Ο Σάλεχ παραμένει στη Σαουδική Αραβία, αναρρώνοντας από τα τραύματα που υπέστη από την επίθεση σε παλάτι του στη Σαναά τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, η διεθνής οργάνωση βοήθειας Oxfam κάνει λόγο σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα για πολύ σοβαρή κρίση τροφίμων στην Υεμένη

Στην έκθεσή της η Oxfam τονίζει πως η πολιτική βία από τις αρχές της χρονιάς στην Υεμένη έχει παραλύσει την οικονομία, έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων, κι έναν «ταχύτατα αυξανόμενο πληθωρισμό», ενώ έχει μειώσει τη δυνατότητα ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέμβουν.

Στην έκθεση διατυπώνεται παράλληλα η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τουλάχιστον των μισών παιδιών στην Υεμένη πλήττεται από την έλλειψη τροφής και ότι το 25% των γυναικών από 15 ως 49 ετών πλήττονται από οξύτατο υποσιτισμό.

Η Oxfam προειδοποιεί για μια αληθινή «καταστροφή» εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί για να συνδράμει την Υεμένη, την πιο φτωχή από τς αραβικές χώρες.