Κόσμος
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 10:47

«Μην απελευθερώνετε τα πολύχρωμα ψάρια γκάπι»

«Μην απελευθερώνετε τα πολύχρωμα ψάρια γκάπι στη Φύση», είναι η προειδοποίηση επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν τις καταστροφικές για τα οικοσυστήματα συνέπειες αυτής της φαινομενικά αθώας και αλτρουιστικής πράξης: ένα και μόνο θηλυκό γκάπι, το οποίο αφήνεται ελεύθερο σε ένα νέο οικότοπο, έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται σε ταχύτατους ρυθμούς γεννώντας - ακόμη και χωρίς ν

«Μην απελευθερώνετε τα πολύχρωμα ψάρια γκάπι στη Φύση», είναι η προειδοποίηση επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν τις καταστροφικές για τα οικοσυστήματα συνέπειες αυτής της φαινομενικά αθώας και αλτρουιστικής πράξης: ένα και μόνο θηλυκό γκάπι, το οποίο αφήνεται ελεύθερο σε ένα νέο οικότοπο, έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται σε ταχύτατους ρυθμούς γεννώντας - ακόμη και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία αρσενικού- έναν εντελώς νέο πληθυσμό!

Οι βιολόγοι από το Σεν Άντριους και το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών γράφουν στην επιθεώρηση PLoS ONE ότι οι πληθυσμοί του είδους έχουν αυξηθεί «δραματικά» τον τελευταίο αιώνα. Το γκάπι μάλιστα απαντάται πλέον σε περισσότερες από 70 χώρες και σε όλες της ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Το αποτέλεσμα; Αυτό το μικρό και όμορφο ψαράκι, που στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνος «εισβολέας», να συνιστά απειλή για τη βιοποικιλότητα σε οικοτόπους του γλυκού νερού.

«Συνήθως αφήνει κανείς ελεύθερο ένα ή λίγα ψάρια», λέει η ερευνήτρια του Σεν Αντριους Έιμι Ντίκον. «Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών που εισάγονται σε ένα νέο οικότοπο κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ανίκανα να επιβιώσουν, πόσω μάλλον να δημιουργήσουν πληθυσμό, γεγονός που μας έφερε αντιμέτωπους με ένα τεράστιο ερωτηματικό.»

Το δημοφιλές ψάρι κατάγεται από το Τρινιδάδ και το βορειο-ανατολικό άκρο της Νοτίου Αμερικής. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με εκατοντάδες βιολόγους από διάφορα μέρη του κόσμου, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα γκάπι που απαντώνται σε λίμνες και ποτάμια, προέρχονται συνήθως από γυάλες και ενυδρεία.

Επιπλέον, σε μεγάλες δεξαμενές εξωτερικού χώρου τοποθέτησαν από ένα θηλυκό γκάπι. Δυο χρόνια αργότερα, είδαν ότι σχεδόν όλες οι δεξαμενές φιλοξενούσαν πλέον ολόκληρους πληθυσμούς. Όσο για το πώς αναπαράγεται ένα θηλυκό, η Δρ. Ντίκον λέει ότι «η αποθήκευση σπέρματος αποτελεί σπουδαία τεχνική προσαρμογής για ένα είδος που ζει διαρκώς σε διαφορετικούς οικοτόπους, γεγονός που μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί τα γκάπι αναπαράγονται με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Συγκεκριμένα, τα θηλυκά έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν σπέρμα για μήνες μετά το ζευγάρωμα. «Βρήκαμε επίσης ότι αυτοί οι πληθυσμοί διατηρούν στη συμπεριφορά τους όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά των άγριων γκάπι, κάτι που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να επιβιώσουν σε ένα νέο περιβάλλον».