Την ανάγκη συντονισμένης δράσης από τη G20 ώστε να αντιμετωπιστεί η ασθενής ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συναντήσεις του με ξένους ηγέτες. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να επιλύσουν τις κρίσεις χρέους και να στηρίξουν την Ελλάδα, διαβεβαίωσε τον Ομπάμα ο Σαρκοζί, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.
Την ανάγκη συντονισμένης δράσης από την Ομάδα των Είκοσι (G20) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθενής ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια σειράς συναντήσεών του με ξένους ηγέτες, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος πραγματικά υπογράμμισε την ανάγκη η G20. . .να αναλάβει συντονισμένη δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς μετά τις συναντήσεις του Ομπάμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Σαρκοζί έχουν εμπλακεί σε μια προσπάθεια «να βρεθεί μια συντονισμένη διεθνής στρατηγική, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομία που είναι ακόμη πάρα πολύ εύθραυστη».
Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να επιλύσουν τις κρίσεις χρεών και να στηρίξουν την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή αυτή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με την ιδέα να συμπεριληφθεί το νόμισμα της Κίνας, το γιούαν, στα Ειδικά Δικαιώματα Εκταμίευσης (special drawing rights, SDRs) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η ένταξη του γιούαν στο 'καλάθι' αυτό των νομισμάτων από το ΔΝΤ θα το καθιστούσε ένα από τα νομίσματα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε για πρώτη φορά συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα, Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν τρόποι τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Μια ανησυχία που είχα είναι ο φόβος που αναδύεται ότι με το που η οικονομία θα ανακάμψει, μπορεί να συρθούμε σε νέα ύφεση, και η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για (να επιτύχουν) οικονομική ανάπτυξη και για (να αντιμετωπίσουν) τη δημοσιονομική κατάσταση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Νόντα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία είναι να ανακάμψει από την τριπλή καταστροφή του Μαρτίου - το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση.
Ο Νόντα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης εδώ και μόλις ένα μήνα, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, στην οποία πάνω από 15.700 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ενώ 4.400 εξακολουθούν ως σήμερα να αγνοούνται.
«Γνωρίζω ότι η πρώτιστη προτεραιότητά του (του Νόντα) είναι η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το φρικτό τσουνάμι που σημειώθηκε...Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Αμερική θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε πως η ανοικοδόμηση θα έχει επιτυχία».