Κόσμος
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 13:15

Γαλλία: Πρόστιμα σε δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ

Τα πρώτα πρόστιμα από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου επέβαλε γαλλικό δικαστήριο σε δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο. Οι δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πρώτα πρόστιμα από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου επέβαλε γαλλικό δικαστήριο σε δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο.

Η Χιντ Αμάς και η Νατζάτ Νάιτ Αλί είχαν εμφανιστεί φορώντας νικάμπ στις 5 Μαΐου έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται το δημαρχείο του Μο, στο ανατολικό Παρίσι.

Οι δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η 32χρονη διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών Χιντ Αμάς καλείται να πληρώσει πρόστιμο 120 ευρώ. Πριν την ακρόαση είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να της επιβληθεί πρόστιμο, ώστε να μπορέσει να ασκήσει έφεση.

«Χωρίς καταδικαστική απόφαση δεν μπορώ να προχωρήσω παρακάτω. Πρέπει να υπάρξει πρόστιμο ώστε να μπορέσω να πάω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε.

Στην Νατζάτ Νάιτ Αλί επιβλήθηκε πρόστιμο 80 ευρώ. Ήταν οι πρώτες εκ των 91 γυναικών που έχει σταματήσει η γαλλική αστυνομία να φορούν νικάμπ, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.