Πολιτική
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 14:51

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητούν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητούν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες πολίτες βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας, τα εισοδήματα της Εκκλησίας εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο», αναφέρουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτατου τέλους στα ακίνητα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νίκος Τσούκαλης έχει ως εξής:

Με αφορμή την εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτατου τέλους ακίνητης περιουσίας, επανέρχεται το αίτημα για την παύση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες πολίτες βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας, τα εισοδήματα της Εκκλησίας εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο.

Με το νόμο 2459/97 απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί και οι μονές.

Με το ν. 3220/2004, η Εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%.

Με το φορολογικό ν. 3296/2004, η Εκκλησία απαλλάχθηκε από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή

Με το νόμο 3842/2010 καταργήθηκε ο ν. 3427/2005 που αναφέρονταν στην επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 7.945 ενορίες και πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα μετόχια μονών του Αγίου Όρους ή πρεσβυγενών πατριαρχείων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.

Επιπλέον η Εκκλησία της Ελλάδας:

- είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης (μετά το ελληνικό κράτος), με 130.000 εκτάρια γης.

- Η Εκκλησία διαθέτει το 1,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, με έναν εκπρόσωπο της στο διοικητικό συμβούλιο αυτής.

Επισημαίνεται ότι η οικονομική διεύθυνση της Εκκλησίας επιβεβαιώνει την καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους € 2.500.000 το 2010.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας; Θα προχωρήσει στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και στην πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει την Εκκλησία και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα στην έκτακτη εισφορά ακινήτων, εξαιρώντας μόνο όσα ακίνητα χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς (ορφανοτροφεία, γηροκομεία κλπ);

3. Με ποια κριτήρια προσδιορίζεται ο χαρακτηρισμός ενός ακινήτου ως κοινωφελούς ή λατρευτικού σκοπού και λειτουργίας; Σκοπεύει να εκδώσει σχετική εγκύκλιο που να προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια αυτά;