Την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη με τις «μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού» υπογράμμισε σήμερα ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως ο άλλος δρόμος «είναι δρόμος χρεοκοπίας με μεγάλες και βαριές επιπτώσεις σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα». Διαβεβαιώσεις για στήριξη από τον Ολι Ρεν. Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Αργεντινή.
Την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη με τις «μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού» υπογράμμισε σήμερα ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως ο άλλος δρόμος «είναι δρόμος χρεοκοπίας με μεγάλες και βαριές επιπτώσεις σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα».
«Δίνουμε μια μάχη δύσκολη. Είναι μια μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός, όλοι μαζί. Είναι μια μάχη που δίνουμε εδώ και δύο χρόνια. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Μια μάχη με μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού», σημείωσε κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με βουλευτές Ιονίων Νήσων και Κρήτης του ΠΑΣΟΚ .
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι τώρα «μέσα σε ένα διεθνές κλίμα πολύ δύσκολο και δυσμενές, έχουμε μπροστά μας πολλά εμπόδια, τα οποία με τις θυσίες του ελληνικού λαού ξεπερνάμε». «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «είμαστε στη μέση ενός δρόμου και θα ήταν πολύ αρνητικό να αφήναμε στη μέση αυτή την προσπάθεια - όχι μόνο θα υπήρχαν θυσίες, αλλά θα πήγαιναν και χαμένες».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ακόμα μία προσπάθεια προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, «που μας δίνουν και ένα νέο πακέτο διάσωσης, αλλά και ελαφραίνουν το χρέος για τον ελληνικό λαό, για όλους».
«Και επιτέλους», συμπλήρωσε, «εμείς πηγαίνουμε πια με τις δικές μας αποφάσεις σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, δεν παράγουμε πια ελλείμματα». Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αυτή θα είναι μια μεγάλη ανάσα, που θα δώσει και μια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».
«Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα, αλλά τώρα είναι η πιο καθοριστική μάχη και αυτήν θα την κερδίσουμε και θα τα καταφέρουμε συλλογικά, όλος ο ελληνικός λαός», κατέληξε.
Διαβεβαιώσεις για στήριξη αλλά και μηνύμα από τον Ολι Ρεν
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν, διά του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, επιμένει στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, στέλνοντας μήνυμα εμμέσως πλην σαφώς και στη χώρα μας και διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν θα επιτραπεί «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» της Ελλάδας, ούτε έξοδός της από το ευρώ.
Μιλώντας στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσινγκτον, και αναφερόμενος στις διαφορές ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημείωσε: «Η θέση της ΕΕ είναι σαφής. Η επιβράδυνση δεν αποτελεί αιτιολογία για να σταματήσουμε να βάζουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας».
Πρόσθεσε πως «αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ενώ απευθυνόμενος στους «διακεκριμένους οικονομολόγους» που «ζητούν μια επιθετική ανάκαμψη» της οικονομίας, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι «σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμών» για κάτι τέτοιο.
Διαβεβαίωσε πάντως πως οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» της Ελλάδας, ούτε μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, γιατί αυτό «θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά» σε «ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» με «σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία». «Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη πως είναι απάτη η εκτίμηση ότι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει με νοικοκυρεμένο τρόπο.
Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Αργεντινή
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Αργεντινή διατύπωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι κατάλληλη χρηματοδότηση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της.
«Δεν μπορείς απαραίτητα να συγκρίνεις τι έγινε σε μια χώρα με αυτό που συμβαίνει σε κάποια άλλη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των χωρών της ομάδας του G20 και η γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παρέπεμψε επίσης στην «πολύ ισχυρή» δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να συμπαρασταθούν «σε κάθε μέλος της ευρωζώνης».
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά «αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2060559 .
Η κρίση, υποστήριξε, «θα είναι η Αργεντινή του 2000, δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».
Αποκλείει στάση πληρωμών στην Ελλάδα ο Ρόμπεϊ
Η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).
Όπως ανέφερε, «οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο».
Αυστρία: Πιο συμφέρουσα η βοήθεια στην Ελλάδα απ' ό,τι η χρεοκοπία της
Να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και να συμμετέχει η Αυστρία σε αυτή, καθώς είναι συμφερότερη από τη χρεοκοπία της χώρας ζήτησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, κατά τη χθεσινοβραδινή σχετική συζήτηση στη Βουλή στη Βιέννη. Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία, απ' ό,τι η συνέχιση της βοήθειας, όπως αυτή αποφασίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός, παραθέτοντας μια σειρά συνεπειών που θα είχε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή και διάλυση της Ευρωζώνης.
Κλάους: «Δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός ευρωζώνης»
Την ίδια ώρα πάντως ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
Σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε πως μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή».
«Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θυμάμαι το πώς καταμερίσαμε την Κορόνα της Τσεχοσλοβακίας, την εποχή του χωρισμού ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ο χωρισμός σε δύο νομίσματα υπήρξε μια διαδικασία σχετικά απλή τεχνικά».
Προέβλεψε ακόμη ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο «οικονομικής στασιμότητας», εάν επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην ευρωζώνη και νομίζω ότι η ευρωζώνη δεν είναι ικανή να (τα) λύσει... Θα υπάρξει οικονομική αποτελμάτωση για πολύ μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη. Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την μοίρα», υποστήριξε.
Εκκληση του Καναδού ΥΠΟΙΚ στην ΕΕ για επίλυση της ελληνικής κρίσης
Παράλληλα, επικρίσεις κατά της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι. Επισήμανε μάλιστα τον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει σωστά την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Ο Φλάερτι ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) θα εξετάσουν τα προβλήματα της Ελλάδας στην συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά G7επίσης συζήτησαν σχετικά με την Ελλάδα στη συνάντησή τους στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Το υπ΄ αριθμόν ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε αύριο (σήμερα) το βράδυ στο δείπνο -όπως κάναμε και στην Μασσαλία στην G7- είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, πρέπει να χειριστούν αυτό το ζήτημα σχετικά με την Ελλάδα», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
Ο Φλάερτι σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να «προπορευθούν στο παιχνίδι» εάν επέλεγαν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική- θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωζώνη, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, αν και παραμένει ασαφές εάν πρόκειται να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό.
«Η G20 είναι μια ευρύτερη ομάδα, κάτι που είναι καλό γι΄ αυτή τη συζήτηση. Μπορεί να θελήσουμε οι χώρες της BRICS να λάβουν μέρος διαμέσου του ΔΝΤ», ανέφερε ο Φλάερτι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.