Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επέδωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς το αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό. Τη «λύπη» του για το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ, εξέφρασε το Ισραήλ.
Στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επέδωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς το αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό.
Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ για να του παρουσιάσει το επίσημο αίτημα των Παλαιστινίων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμπάς παρέδωσε έναν λευκό φάκελο με το χρυσό έμβλημα των Παλαιστινίων στον Μπαν Κι-Μουν, ενώ στη συνέχεια οι δύο άνδρες έκαναν χειραψία και ακολούθησε σύντομη συνομιλία μεταξύ τους.
«Υπέβαλα στον Γενικό Γραμματέα το αίτημα για ένταξη ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της Παλαιστίνης με βάση τις γραμμές των συνόρων της 4 Ιουνίου 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», διευκρίνισε αργότερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κατηγόρησε παράληλλα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες για ειρήνη» εδώ και ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός εποικισμός «καταστρέφει» τη λύση για δύο κράτη.
«Η πολιτική αυτή καταστρέφει τις πιθανότητες μιας λύσης δύο κρατών, που αποτελεί το αντικείμενο μιας διεθνούς συναίνεσης, και προειδοποιώ: αυτή η πολιτική του εποικισμού απειλεί επίσης τη δομή, την ίδια την ύπαρξη της Παλαιστινιακής Αρχής», επισήμανε.
Ο Αμπάς δήλωσε «έτοιμος» να επιστρέψει αμέσως στις διαπραγματεύσεις, με βάση τις γραμμές των συνόρων του 1967 και ένα πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν «να απομονώσουν ή να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ».
Ήδη ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε στη μόνιμη γραμματεία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας το παλαιστινιακό αίτημα. Όπως έγινε γνωστό, η διαβούλευση σχετικά με το θέμα θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης).
Αμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, που εξέφρασε τη «λύπη» του για το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους. «Λυπούμαστε για το διάβημα», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκίντι Σμέρλινγκ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Επανέλαβε ακόμη ότι ο μόνος δρόμος προς μία πραγματική ειρήνη «περνά μέσω των διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών πράξεων».
Την ώρα που ο Αμπάς συναντούσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, πλήθη Παλαιστινίων κατέβαιναν στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Δυτικής Όχθης. Συγκεκριμένα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της Ραμάλας, στη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.
Πρόσκληση Νετανιάχου στον Αμπάς για άμεση συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Πρόταση για άμεση κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, απευθυνόμενος σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγη ώρα μετά την παρέμβαση του Μαχμούντ Αμπάς.
«Ας συναντηθούμε πρόεδρε Αμπάς σήμερα κιόλας, εδώ στον ΟΗΕ», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Τείνω προσωπικά χείρα προς τον παλαιστινιακό λαό, όμως δηλώνω παράλληλα ότι το Ισραήλ επιθυμεί αληθινά την ειρήνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή δεν μπορεί να κηρυχθεί «με μια απόφαση του ΟΗΕ».
Επισήμανε τέλος ότι, «το υπόβαθρο της μακρόχρονης διένεξης Ισραήλ-Παλαιστίνιων είναι η άρνησή τους να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος».
Χρονοδιάγραμμα για νέες συνομιλίες έθεσε το Κουαρτέτο
Λίγο αργότερα, χρονοδιάγραμμα για νέες συνομιλίες για το Μεσανατολικό έθεσε το λεγόμενο Κουαρτέτο (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), προτείνοντας συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων μέσα σε ένα μήνα, ώστε να συμφωνήσουν σε μία ατζέντα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σε ανακοίνωσή του το Κουαρτέτο αναφέρει ότι επιθυμεί να δει προτάσεις μέσα σε τρεις μήνες για το εδαφικό και το ζήτημα της ασφάλειας. Αναμένει ουσιαστική πρόοδο μέσα σε έξι μήνες.
Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας πριν το τέλος του 2012.
Σε απευθείας διαπραγματεύσεις καλούν οι ΗΠΑ
Κάλεσμα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επαναλάβει τις «απευθείας διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ, παρά το αίτημα ένταξης του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, απηύθυναν οι ΗΠΑ.
«Όταν όλες οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν σήμερα, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τη δημιουργία ενός κράτους περνάει από τις απευθείας διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω άλλων πιο σύντομων δρόμων.
«Ναι» φέρεται να ψηφίζει η Ρωσία
Η Ρωσία θα ψηφίσει «να ενταχθεί η Παλαιστίνη πλήρες μέλος στον ΟΗΕ (...) εφόσον το θέμα αυτό έλθει προς ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας» μετέδωσε νωρίτερα από τη Μόσχα το πρακτορείο Interfax. Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε «μια πηγή προσκείμενη στη ρωσική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ».