Πολιτική
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 06:23

Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός

Δύσκολη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για το επιβατικό κοινό, λόγω των νέων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακινητοποιημένοι σήμερα οι συρμοί Μετρό, Ηλεκτρικού, Τραμ και Προαστιακού. Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Υπευθυνότητα ζητεί το υπουργείο Μεταφορών.

Δύσκολη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για το επιβατικό κοινό, λόγω των νέων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι αντιδρούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Τραμ και του Προαστιακού.

Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία (11.00 έως τις 17.00) και τρόλεϊ (11.00 έως τις 16.00), προκειμένου να πραγματοποιησούν τη γενική τους συνέλευση.

Τα οχήματα θα αποσυρθούν στα αμαξοστάσια κατά 30 έως 60 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο έναρξης της στάσης εργασίας. Η ομαλή ροή των δρομολογίων θα αποκατασταθεί περίπου μια ώρα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, μεταξύ άλλων, τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωση η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού θα συρρικνωθεί εκ νέου η αγοραστική αξία των εισοδημάτων».

Ειδικότερα για την εργασιακή εφεδρεία τονίζουν πως «τυχόν επιμονή στην εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., είναι τουλάχιστον άδικη, βιαστική και ατεκμηρίωτη και θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην εμφάνιση λειτουργικών προβλημάτων σε έναν απ΄ τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας».

Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους στις σημερινές γενικές τους συνελεύσεις. Oρατός είναι ο κίνδυνος να μην κυκλοφορήσει κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς ούτε αύριο και την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη χειρόφρενο θα τραβήξουν και οι ιδιοκτήτες ταξί.

Πάντως το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητεί σήμερα από τους απεργούς να επιδείξουν υπευθυνότητα, προειδοποιώντας ότι «κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους».

Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΣΑ του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γιατί -όπως σημειώνει, «οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδικά τη στιγμή που οι συνδικαλιστές επιδιώκουν μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να πιέσουν τις διοικήσεις των οργανισμών και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές εξυγίανσης των εταιρειών αυτών».

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η λειτουργία του ΟΑΣΑ για το 2011 θα στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη 249 εκατομμύρια και των ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ 191 εκατομμύρια. Τονίζει ακόμη ότι «τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων για το 2011 και περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ελλείμματα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ».

Συμπληρώνοντας ότι σε κάποιες ΔΕΚΟ ΜΜΜ τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζει ότι «υπό το φως αυτής της αναντίλεκτης πραγματικότητας είναι απαραίτητο όλοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους».

Εν τω μεταξύ, παράνομη κηρύχθηκε από το δικαστήριο και η νέα κινητοποίηση (στάση εργασίας 12.00 - 16.00) που είχαν εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, μετά από προσφυγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Εξάλλου, πολύωρες καθυστερήσεις σημειώνονται στις αεροπορικές μετακινήσεις εξαιτίας της απόφασης των Ελεγκτών να μην εργάζονται υπερωριακά, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν μόνο τις υπερπτήσεις στο κανονικό τους ωράριο.

Την Κυριακή, παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στο σκέλος των αναχωρήσεων, όσο και στις αφίξεις, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν και τις 3:20 ώρες. Μέχρι τις 6:30 το απόγευμα είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις κατά μέσον όρο περίπου μιας ώρας σε 125 πτήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ταξιδιώτες προς μετεπιβίβαση να χάσουν τις πτήσεις τους και είτε να παραμείνουν επί πολλές ώρες στο αεροδρόμιο για την επόμενη πτήση είτε να ματαιώσουν το ταξίδι τους.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι Ελεγκτές επιμένουν στην ικανοποίηση των οικονομικών, κυρίως, αλλά και θεσμικών αιτημάτων τους.