Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε τρεις ινδικές επαρχίες, οι οποίες «στενάζουν» εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχές των μουσώνων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε τρεις ινδικές επαρχίες, οι οποίες «στενάζουν» εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχές των μουσώνων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε Ορίσα, Ούταρ Πραντές και Μπιχάρ, σχεδόν 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συμβάντα, τα οποία συνδέονται με την κακοκαιρία, ενώ μεγάλες περιοχές έχουν αποκοπεί λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Στην Ούταρ Πραντές, την ινδική επαρχία με το μεγαλύτερο πληθυσμό, οι βροχές των μουσώνων προκάλεσαν, το Σαββατοκύριακο, το θάνατο 31 ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς «πέθαναν στον ύπνο τους», σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, όταν η στέγη του σπιτιού τους κατέρρευσε. Μόνο σε μία περιφέρεια, περισσότερα από 50 χωριά πλημμύρισαν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων σε αυτά.
Στην επαρχία Ορίσα, επιστήμονες χαρακτηρίζουν τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών «τις χειρότερες εδώ και τρεις δεκαετίες». 10 περιφέρειες έχουν αποκοπεί, ενώ σύμφωνα με το συντονιστή των επιχειρήσεων αρωγής, 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από πνιγμό και δαγκώμα φιδιών...
Σκηνές Αφρικής
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι εικόνες, τις οποίες ο κόσμος έχει συνδέσει με το Κέρας της Αφρικής, θα μπορούσαν –και εξαιτίας των πλημμυρών- να αναπαραχθούν σε χώρες της Νοτίου Ασίας, όπως η Ινδία και το Νεπάλ.
«Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κοιμούνται πεινασμένοι κάθε βράδυ και στην πλειονότητά τους, ζουν στη Νότιο Ασία», λέει ο διευθυντής του ασιατικού τμήματος της οργάνωσης Τζαγκάν Τσαπαγκάιν. Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αρπαγή γης, προειδοποίησε, θα οδηγούν όλο και περισσότερους στο χείλος του υποσιτισμού.
«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα το πρόβλημα, είναι πιθανό σε θύλακες της Νοτίου Ασίας να επαναληφθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε στο Κέρας της Αφρικής», επισημαίνει ο αξιωματούχος. Υπενθυμίζει ότι η περιοχή είναι μία από τις πλέον ευάλωτες στις καταστροφές, καθώς σε ετήσια βάση βρίσκεται στο έλεος πλημμυρών, κυκλώνων και ξηρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να καταστρέφονται και εκατομμύρια αγρότες να αδυνατούν να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Ο Τσαπαγκάιν λέει ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του είναι οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στη γεωργία, ενισχύοντας τη στήριξή τους στους φτωχούς αγρότες μέσω επιδοτήσεων και άλλων προγραμμάτων. «Σε αυτό το στάδιο, ο κόσμος παράγει επαρκή τρόφιμα, όμως έως το 2050, αναμένεται να έχουμε αυξηθεί κατά 3 δισεκατομμύρια και, εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα, δεν θα είμαστε σε θέση να θρέψουμε τους πάντες».