Ο στρατός του Πακιστάν δεν προτίθεται να αναλάβει δράση εναντίον του δικτύου Χακάνι που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, αναφέρει πακιστανική εφημερίδα.
Ο στρατός του Πακιστάν δεν προτίθεται να αναλάβει δράση εναντίον του δικτύου Χακάνι που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, αναφέρει πακιστανική εφημερίδα.
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ασφακ Καγιάνι είχε μια «ειδική» συνάντηση με κορυφαία στελέχη του στρατού για να συζητηθεί η κατάσταση, σύμφωνα με το στρατό, αφού ο πόλεμος λέξεων των τελευταίων ημερών με τις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώθηκε.
Η έκτακτη συνάντηση σημειώθηκε μετά τις κατηγορίες από μέρους του στρατού των ΗΠΑ ότι η ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών του στρατού υποστηρίζει το δίκτυο Χακάνι.
Στη συνάντηση, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αψηφήσουν τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον να υπάρξει μια επιχείρηση από το στρατό του Πακιστάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, όπου σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες εδρεύει το δίκτυο Χακάνι, ανέφερε η εφημερίδα Express Tribune επικαλούμενη έναν αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
«Έχουμε ήδη διαβιβάσει στις ΗΠΑ ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να πάει παραπέρα από όσα έχει κάνει ήδη», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.
Ο αμερικάνικος στρατός πιέζει το Ισλαμαμπάντ να καταδιώξει το δίκτυο Χακάνι, που θεωρεί μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες συμμάχων των Ταλιμπάν που μάχονται τις Δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
Το Πακιστάν διαψεύδει ότι υποστηρίζει τους μαχητές του δικτύου Χακάνι και λέει ότι ο στρατός του δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να το καταδιώξει. Το δίκτυο εκτιμάται ότι έχει 10.000-15.000 μέλη.
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο οποίος ηγείται του δικτύου, λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον καταφύγια στο Πακιστάν.
Αμερικανικές πηγές λένε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ και του αρχηγείου του NATO στην Καμπούλ πριν από δύο εβδομάδες, ανάμεσά τους και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που υπεκλάπησαν, καταδεικνύουν ότι οι δράστες βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους συνδεδεμένους με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού (ISI).
Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο απερχόμενος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών -κάνοντας τις πιο σκληρές δηλώσεις για το θέμα αφότου το Πακιστάν αποφάσισε να συμμετάσχει στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το 2001- είπε την Πέμπτη, στην διάρκεια κατάθεσής του στη Γερουσία, ότι το δίκτυο Χακάνι αποτελεί «γνήσιο παράρτημα» της ISI και κατέστησε υπεύθυνο το Ισλαμαμπάντ για την επίθεση στην Καμπούλ.
Η κυβέρνηση και ο στρατός του Πακιστάν απορρίπτουν την κατηγορία. Ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι αντέκρουσε το Σάββατο τις δηλώσεις του Μάλεν και άλλων αμερικανών αξιωματούχων, κάνοντας λόγο περί «σύγχυσης και αποδιοργάνωσης της πολιτικής» της Ουάσινγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters