Κόσμος
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 14:44

Οι ευρωπαίοι ηγέτες για τις γερμανικές εκλογές

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν σήμερα τη νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις γερμανικές εκλογές κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο κορυφής Ευρώπης - Ασίας στην Κοπεγχάγη.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο σοσιαλδημοκράτης Γκόραν Πέρσον, δήλωσε «κατενθουσιασμένος για τη νέα σοσιαλδημοκρατική νίκη στην Ευρώπη. Η νίκη του συνασπισμού SPD/Πρασίνων αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώνει την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της διεύρυνσης με δέκα υποψήφιες χώρες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αρκέσθηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι απηύθυνε τα συγχαρητήριά του προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Πέτερ Γιαν Μπαλκενέντε τόνισε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επέτυχε μία οριακή νίκη. «Εύχομαι πολλή τύχη στον κ. Σρέντερ σε αυτή τη νέα περίοδο».

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν αστειεύθηκε για το μικρό προβάδισμα στον αριθμό των εδρών που εξασφαλίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία. «Στην Ιρλανδία θα ήταν μάλλον ένα καλό αποτέλεσμα», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απηύθυνε τα «θερμά του συγχαρητήρια» προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον διαβεβαίωσε για τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.