Κόσμος
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 16:04

Συρία: Υποστηρικτές του Ασαντ επιτέθηκαν εναντίον του πρέσβη των ΗΠΑ

Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ προπηλάκισαν και έριξαν ντομάτες στον Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ ενώ πραγματοποιούσε συνάντηση με πολιτικό της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.

Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ προπηλάκισαν και έριξαν ντομάτες στον Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ ενώ πραγματοποιούσε συνάντηση με πολιτικό της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.

Ο πολιτικός Χασάν Αμπντούλ Αζίμ δήλωσε ότι περίπου εκατό διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του καθώς έφτασε ο Φορντ, περικυκλώνοντάς τον.

Ο Φορντ είχε προκαλέσει την οργή της Δαμασκού τον περασμένο Ιούλιο, όταν με το Γάλλο ομόλογό του, είχαν επισκεφθεί το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Χάμα. Την επίσκεψη ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της Γαλλίας και των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τη βία εναντίον των Σύρων στρατιωτικών.

«Πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων… αποτελούν πασιφανή απόδειξη πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις ένοπλες ομάδες να ασκούν βία εναντίον του Αραβικού Συριακού Στρατού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε φυσικές αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις, είναι ανεύθυνες και από τη φύση τους ενθαρρύνουν τις πράξεις τρομοκρατίας και το χάος, για να εξυπηρετήσουν ξένους στόχους, αντίθετους προς τα συμφέροντα του συριακού λαού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Συρία καταγγέλλει κατηγορηματικά τις αμερικανικές δηλώσεις και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, να υπερασπιστεί τους πολίτες της και να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της», αναφέρεται στο κείμενο.

Οι ΗΠΑ είχαν χαιρετίσει τη Δευτέρα την «αυτοσυγκράτηση» της συριακής αντιπολίτευσης έναντι της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων και έκριναν πως η πραγματοποίηση ένοπλων ενεργειών εναντίον του καθεστώτος «δεν προξενεί έκπληξη».

«Δεν προξενεί έκπληξη, δεδομένου του επιπέδου της βίας αυτών των τελευταίων μηνών, το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε στρατιωτικούς και μέλη της αντιπολίτευσης (...) να καταφεύγουν στη βία εναντίον του στρατού ως πράξη αυτοσυντήρησης», είχε δηλώσει ο Μαρκ Τόνερ.